ponta 01ACTUALIZARE: “Am datoria de a da câteva explicații tuturor cetățenilor țării – ca prim-ministru care a servit timp de peste trei ani.

Am o datorie specială față de partidele din coaliție/ de parlamentarii care m-au votat/ de cei 5.3 care m-au votat, dar și cei 6,3 care l-au votat pe Iohannis dar care așteaptă măsurile economice anunțate/ și față de cei 7,4 milioane care au decis demiterea lui Traian Băsescu și au fost umiliți și zdrobiți printr-o decizie abuzivă luată de o mână de oameni.

Nu mă lupt cu justiția/ nu mă lupt cu instituții/  mă consider nevinovat și voi merge în fața procurorului și a judecătorilor, voi prezenta toate datele pe care nu mi le-a cerut nimeni până vineri. Voi contesta la procurorul ierarhic superior și la judecător ordonanță prin care sunt suspect fără a fi măcar întrebat și voi respecta deciziile.

Nu sunt o victimă — Mariana Rarinca și alții necunoscuți sunt victime, ca și sutele de români audiați cu Biblia pe capota mașinii sau cei care stau și acum în arest preventiv doar pentru că au avut ghinionul să intre într-un sistem malaxor, care mai dă și rateuri, dar nu poate accepta asta.

Eu consider și gândesc că acuzarea mea nu are legătură cu presupuse fapte din 2008-2009 și pentru care există un dosar deschis în 2012, ci cu alte evenimente recente — cazul Rarinca, solicitările și pozițiile Asociației judecătorilor, modificările la anumite legi propuse în Parlament și votul din Senat în cazul Șova. Dacă e așa, atunci asta nu este justiție — și nu cred că, prin eliminarea mea, lucrurile de mai sus vor fi pur și simplu îngropate — nu se poate și nu e bine așa dacă vrem să trăim într-o țară liberă !

Eu sunt un om puternic, am văzut și am participat la modul în care se exercită echilibrul puterilor în România. Nu intenționez să mă jeluiesc și să mă plâng. Vreau să-mi dovedesc nevinovăția mea și să ajut la schimbarea acelor elemente care permit abuzurile și nedreptățile.

Acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului și a majorității parlamentare — conform tuturor definițiilor, schimbarea unui guvern altfel decât prin alegeri sau prin vot în parlament se numește lovitură de stat.

Și guvernul pe care îl conduc și toate guvernele viitoare trebuie să vină și plece din funcție nu în urma acțiunii unui procuror, ci prin vot democratic: alegeri și Parlament.

Cazul meu: acum 7-8 ani nu eram în nicio poziție de conducere și PSD era în opoziție. Pentru aceste fapte am fost acuzat politic de Monica Macovei în 2009, iar ulterior cercetat de ANAF-ul condus de Blejnar, de ANI si de Parchet — toți constatând că nu este nimic ilegal.

Nu fac justiție la televizor — voi merge la procuror și instanța de fiecare dată pentru a-mi prezenta punctul de vedere/ dar trebuie să răspund public la ce a apărut în public — oficial sau pe surse.

Foarte pe scurt, voi arăta ce elemente aduc eu în atenția publică (deoarece până acum nu mi le-a cerut nimeni):

Nu am fost niciodată asociat în cabinetul Șova — cele 17 fapte de fals sunt aici (17 fapte doar pentru presă, juriștii știu că dacă împuști cu 17 gloanțe nu sunt 17 crime) — le voi preda marți procurorului. Au fost emise și plătite în baza unui contract legal înregistrat. Plățile, de 2000 euro, s-au făcut doar prin bancă, toate au fost trecute în contabilitate și am plătit toate taxele și impozitele !

Toți avocații din România procedează așa.

Nu există acte false. Chiar și procurorul spune că sunt prescrise din 2013 !

Acuzația de evaziune fiscală în care am fost acuzat că sunt complice: nu făceam eu contabilitatea la societatea lor ! Am fost controlat de ANAF în 2011 și concluzia a fost că e totul legal. În cinci ani, obligațiile fiscale se prescriu, dar eu am plătit oricum toate taxele.

Acuzația de spălare de bani: banii erau primiți legal și i-am folosit doar prin bancă și cu documente fiscale. Am cumpărat două apartamente de două camere în 2006, în valoare totală de 900 mii lei (De la firma lui Șova am primit în 2007 — 50 mii și, în 2008, 130 mii lei)!

Voi prezenta toate aceste elemente în fața procurorului și în cadrul contestației la procurorul superior și la judecător. Sunt convins că, dacă eram întrebat înainte, era imposibil de început urmărirea penala !

Ajungem la partea politică:

Am spus și cred că un ministru sau premier despre care sunt indicii temeinice că își folosește funcția pentru a încălca legea penală și se începe urmărirea penală nu poate continua să rămână !

Dar din ceea ce v-am prezentat rezultă clar că acuzațiile sunt evident speculative și netemeinice. Ele doar dovedesc că am ajuns la momentul în care toți cetățenii putem fi suspecți fără măcar a fi întrebați înainte de asta ! La momentul în care faptul că nu suntem încă cercetați înseamnă că încă nu ne-a venit rândul pe listă !

Am convingerea că ordonanța de joi este doar o reacție de răzbunare asupra mea pentru votul de marți din Senat — dar Justiția nu înseamnă răzbunare pentru decizii politice !

Ne aflăm într-un moment extrem de grav pentru societatea noastră. Sunt lideri de opinie și oameni politici care doresc efectiv eliminarea Parlamentului dintre puterile statului, și acum și a Guvernului.  Autoritățile locale au fost deja masacrate și terorizate. Cred că România are nevoie de procurori independenți și eficienți, așa cum are nevoie de ofițeri de informații vigilenți — dar niciunul nu poate să înlocuiască Parlamentul, Guvernul și aleșii locali, pentru că aceasta ar fi o dictatură.

Am vorbit cu președintele Iohannis, căruia i-am prezentat informațiile pe care le dețin despre sistemul pe care l-a moștenit și pe care trebuie să-l îmbunătățească în mandatul său. Sper să o facă !

Respect opiniile politice legate de demisia mea, dar haideți să nu fim ipocriți. Iohannis a candidat trimis în judecată la ÎCCJ, Băsescu s-a adăpostit zece ani de dosarele penale prin funcția ocupată și iubește Justiția doar când nu o cercetează pe Elena Udrea. Acum face proteste cu PMP, dar sunt aceiași oameni care în cazul Udrea spuneau că DNA și SRI fac abuzuri ! Despre PNL îmi este mie jenă să vorbesc, cu Predoiu cercetat în Gala Bute și ținut în suspensie, cu Atanasiu care a semnat contractele cu Șova la Turceni și Rovinari și cu Gorghiu la Electrica.

Demisia ar fi cel mai simplu lucru pentru mine și familia mea/ dar schimbarea guvernului prin decizia unui procuror este un precedent de gravitate majoră și eu nu pot să fiu complice la așa ceva!

Criza politică ar fi tocmai o demisie, fără niciun plan național de asigurare a stabilității noastre — înseamnă ca proiecte fundamentale, precum Codul fiscal, legea salarizării, fondurile europene și Master-plan-ul de transport, acordul cu FMI și CE, sau legile electorale — se vor amâna pe termen nedefinit din moment ce nu există o altă majoritate funcțională.

Voi merge în fața Parlamentului la moțiunea de cenzură. Dacă trece, este clar că demisionez și trebuie să facem alegeri anticipate. Dacă nu, voi finaliza aceste proiecte și voi discuta apoi cu colegii de coaliție, cu președintele țării și cu opoziția actuală care sunt pașii următori.

Aceasta este poziția mea

Vă mulțumesc!”

ŞTIRE INIŢIALĂ: Premierul Victor Ponta a anunțat duminică (7 iunie), după ședința liderilor coaliției de guvernare, că va contesta ordonanța procurorului în cazul său, relatează Agerpres.

“Voi merge marți, miercuri când mă cheamă procurorul pentru a contesta ordonanța”, a declarat Victor Ponta.

El a prezentat documente în privinţa fiecărei acuzaţii.

“Sunt un om politic, un luptător şi cred că am datoria să lupt pentru ceea ce cred că e drept şi corect (…) Nu mă consider o victimă – Mariana Rarinca este o victimă”, a declarat Ponta, potrivit TVR 1.

Partidele coaliției de guvernare s-au reunit duminică dimineaţă într-o ședință fulger la Palatul Parlamentului. Şedinţa a durat aproximativ o oră. (ZCH NEWS)

Pe larg despre cazul Victor Ponta, aici.