Acasă CULTURA Noi descoperiri arheologice la Poiana Cireşului – Neamţ

Noi descoperiri arheologice la Poiana Cireşului – Neamţ

0:00

Noi descoperiri arheologice la Poiana Cireşului – Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCercetările arheologice de la Poiana Cireșului – Piatra Neamț au continuat, și în 2016, sub egida Complexului Național Muzeal (CNM) „Curtea Domnească” Târgoviște. Dacă în anii trecuţi, în nivelul Gravetian III, se descoperea primul colier din 12 cochilii de melci perforați (primii melci perforați descoperiți în Paleoliticul din România) şi în 2016, tot la Poiana Cireșului și tot în nivelul Gravetian III, s-au descoperit deja încă 28 melci perforați (18 întregi și 10 fragmentați în zona orificiului de suspendare), cu o vârstă de 31.000 de ani, conform  datărilor C14.

„Majoritatea exemplarelor par a aparține speciei Lithoglyphus naticoides, iar cel puțin 10 exemplare în mod cert unei alte specii neprecizată în această fază a cercetătorilor. Aceștia din urmă, de culoare roșiatică, excelează din punct de vedere estetic și sunt mult mai rezistenți. Tehnica de perforare pentru exemplarele similare celor din anii trecuți este aceeași, iar pentru exemplarele roșiatice s-a utilizată o tehnică diferită, care includea procedee de abraziune a cochiliilor în zona care urma să fie perforată”, se precizează în comunicatul semnat de şefa de șantier, dr. Elena-Cristina Nițu şi de responsabilul științific, prof. univ. dr. Marin Cârciumaru.

Şantierul paleolitic de la Poiana Cireșului oferă una din cele mai reprezentative colecții de cochilii de melci din cultura Gravetiană din Europa, încadrată între 20.000 și 30.000 de ani. Cu toate acestea, nu a beneficiat nici anul acesta de fonduri de la Ministerul Culturii.

„În pofida faptului că șantierul arheologic Poiana Cireșului-Piatra Neamț oferă în fiecare an descoperiri importante pentru patrimoniul arheologic al țării noastre și nu numai, Ministerul Culturii, prin noua și fantomatica Comisie Națională de Arheologie (ultima creație și ilegalitate a ex-ministrului Vlad Alexandrescu), nu a găsit de cuvință, ca de obicei, să atribuie fonduri pentru săpăturile arheologice din acest an, în măsura în care anul trecut aici a fost descoperită cea mai veche și unica figurină antropomorfă paleolitică sculptată de pe teritoriul României și din această parte a Europei (peste 23.000 de ani vârstă C-14 calibrată”, mai afirmă reprezentanţii CNM „Curtea Domnească” Târgovişte.

Şantierul arheologic de la Poiana Cireșului a beneficiat de sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița (preşedinte conf. univ. dr. Adrian Țuțuianu) şi al Asociației Geto-Dacii (Daniel Roxin). Săpăturile arheologice s-au desfășurat în colaborare cu Complexul Muzeal Județean Neamț. (M. CONSTANTINESCU; FOTO: CNM „Curtea Domnească” Târgovişte)

Exit mobile version