Au fost modificate condițiile pentru persoanele care vor să obțină statutul de asistent maternal. Conform unei ordonanțe de urgență adoptată în ultima ședință de Guvern, cei interesați trebuie să aibă un anumit nivel de școlarizare și nu mai pot obține atestatul decât persoanele care au cel puțin studii liceale. Prin același act normativ, vârsta minimă a unui asistent maternal crește de la 18 la 21 de ani, dar au fost introduse și limite privind diferența maximă de vârstă între asistentul maternal și copilul pe care îl are în îngrijire, maxim 47 de ani. Acest criteriu nu se aplică în cazul plasamentului copiilor care fac parte dintr-un grup de frați.
Asistentul maternal nu poate primi în plasament un număr mai mare de doi copii, cu excepția celor care fac parte dintr-un grup de frați. Au fost impuse condiții și în ce privește localizarea locuinței asistentului maternal. Aceasta trebuie să fie într-o localitate cu acces la servicii educaționale, medicale și după caz abilitare/reabilitare a copiilor pe care îi va primi în plasament. În acest fel se evită situațiile în care un copil ar ajunge într-o localitate izolată, fără acces la servicii.
Nu pot obține atestatul de asistent maternal cei care au depășit vârsta de pensionare; cei care au fost condamnați pentru săvârșirea cu intenție a unor infracțiuni contra persoanei, contra autorității, contra înfăptuirii justiției, precum de corupție și de serviciu, sau este înscrisă cu mențiuni în evidența Registrului național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor; cei care au în familie membri peste 14 ani sau alte
persoane, care locuiesc împreună cu aceasta și care au săvârșit fapte penale sau sunt înscriși cu mențiuni în evidența Registrului național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. Interdicții au și cei cu istoric de violență în cadrul familiei sau în comunitate, aceia care au avut sau au copil în sistemul de protecție, precum și cei care suferă de boli psihice și dependenții de alcool, droguri sau alte substanțe psihotrope sau are membri ai familiei care locuiesc cu acesta și se află în această situație.
Pentru a deveni asistent maternal este nevoie de cursuri de 80 de ore din care 50 de ore de teorie și restul de practică. După obținerea atestatului, anual vor avea loc perfecționări profesionale, cursurile având 32 de ore. FOTO debanat.ro
(G.S.)