Iubitorii de cultură sunt invitați să participe sâmbătă, 17 mai, la Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment desfășurat simultan în mai multe orașe din județul Neamț. În intervalul orar 12:00–24:00, accesul publicului va fi gratuit în numeroase unități muzeale din zonele Piatra-Neamț, Târgu Neamț și Roman, care pregătesc expoziții speciale, ateliere și activități educative pentru toate vârstele.WhatsApp Image 2025 05 15 at 17.28.12 1

În Piatra-Neamț, la Muzeul de Artă, vizitatorii pot admira expoziții precum Est-Etica și Ecleraj II, dar și o impresionantă expoziție dedicată lui Alexandru Ioan Cuza.

La Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț un atelier interactiv intitulat „Călătorie în trecutul Moldovei” le va oferi participanților ocazia să bată monede medievale și să exerseze scrierea cu alfabetul grecesc și chirilic. Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Gheorghe Dumitroaia, își va deschide porțile cu expoziția permanentă.

În Târgu Neamț, publicul este așteptat să redescopere expozițiile permanente ale unor repere culturale importante din zonă, precum Muzeul Cetatea Neamț și Muzeul Memorial Ion Creangă Humulești, iar în Roman programul este diversificat. Pe lângă expozițiile permanente, muzeele din oraș organizează evenimente dedicate aviației militare, portului popular tradițional și artei vizuale.

La Muzeul de Istorie Roman, Casa Fălcoianu (corpul B), la ora 15:00, va avea loc prima întâlnire din seria „Eroii aerului”, un proiect educațional adresat în special elevilor. Evenimentul include prezentarea proiectului și conferința susținută de istoricul militar Sorin Grumuș, cu tema „Căpitan aviator Alexandru Șerbănescu – asul aviației militare române”, în care sunt rememorate personalitatea aviatorului și misiunile Grupului 9 Vânătoare în timpul Bătăliei Moldovei, din martie-august 1944.WhatsApp Image 2025 05 15 at 17.28.12

La ora 17:00, va fi vernisată expoziția temporară „Cămașa bărbătească tradițională în satele dintre Siret și Moldova”, însoțită de un simpozion tematic. Vor fi prezentate comunicări științifice despre tipologia cămășilor tradiționale din zona Roman-Pașcani și evoluția portului popular în mediul urban acum un secol. Expoziția reunește piese din patrimoniul Muzeului de Istorie Roman și al Muzeului Municipal Pașcani și va rămâne deschisă publicului până pe 17 iunie.WhatsApp Image 2025 05 15 at 17.28.12 2

La Muzeul de Artă Roman, de la ora 17:00 are loc vernisajul expoziției de grup “Plein-air”, o selecție de lucrări de pictură realizate în tabere de creație organizate în Roman, Piatra Neamț, Izvorul Alb, Vaslui, Vulturești, Iași și Bacău. Expun artiștii Liviu Hâncu (Chișinău), George Leteanu (Vaslui), Doina Diaconu și Mihai Olteanu (Roman). Expoziția este dedicată și Zilei Internaționale a Muzeelor, sărbătorită pe data de 18 mai.

Începând cu ora 18:00 și până la miezul nopții, publicul este invitat la ediția a VI-a a demo-live-ului artistic, un eveniment interactiv devenit deja tradiție. Vizitatorii vor putea asista la demonstrații de desen, pictură, portret, caricatură, peisaj sau natură statică, realizate de artiști din Roman, Bacău, Botoșani, Chișinău, Vaslui și Bârlad.

Expoziția de bază a Muzeului de Științe Naturale Roman oferă vizitatorilor o incursiune în biodiversitatea specifică regiunii de confluență dintre Moldova și Siret. Realizată sub forma unei diorame de mari dimensiuni, expoziția reconstruiește ecosistemul pădurii de foioase din zona Gâdinți. Expoziția pune un accent special pe speciile ocrotite, aducând în prim-plan plante rare precum floarea de colț, papucul doamnei, bujorul românesc și cel de stepă, dar și animale protejate: vidra, lebăda de vară, berzele.

Tot aici, iubitorii de natură vor putea vizita expoziția temporară cu  tematică „Magia fluturilor” care oferă o privire detaliată asupra uneia dintre cele mai spectaculoase categorii de insecte.

Denisa POPA

Articolul precedentImagini spectaculoase cu lucrările de la Autostrada Moldovei
Articolul următorProbleme în alimentarea cu apă la Bicaz și Tașca din cauza unui accident
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.