pietricica turism

Potrivit raportului operativ întocmit de cei de la Situații de Urgență, noaptea de 17 spre 18 ianuarie, de iarnă cu avertizare cod galben de ninsoare și viscol, s-a lăsat cu urmările corespunzătoare, deloc surprinzătoare, deși unele din ele ar fi putut fi evitate dacă se ținea cont de avertismente.

Astfel, a picat alimentarea cu energie electrică la Tarcău, în zonele Cazaci, Brateș, schit Tarcău și Ardeluța. Satul Tarcău era parțial alimentat cu energie electrică, iar, din punctul de vedere al furnizorului de curent, acestea s-au transpus în următoarele valori: o linie electrică parțial nealimentată, 20 de puncte de transformare nealimentate, 793 de consumatori nealimentați. Situația a fost valabilă până aseară, la ora 18.

S-a stat cu ochii pe Bistrița, mai precis pe zăpor, dar și pe drumurile naționale ”predispuse la înzăpezire”. ”Nu au fost identificate drumuri blocate sau înzăpezite”, informează autoritățile județene.

Apoi, în crucea nopții, a început sarabanda autovehiculelor blocate pe drumuri. La 23.54, s-a raportat ”o dubiţă care nu poate urca pe DN 15D – Zona Dealul Mărului”, la 00.56 – o ”dubiţă cu platformă nu poate urca pe DN 15D – Zona Dealul Mărului dinspre Vaslui”, ”IPJ Neamţ ne informează că pe DN 15 D nu se poate circula deoarece un tir are pană şi blochează traficul rutier. SDN acţionează pentru degajarea tirului şi tractarea lui într-o parcare pentru a redeschide circulaţia. Poliţia ne informează că pe DN 15D – Zona Dealul Mărului dinspre Roman că au oprit circulaţia până la degajarea tirului”, la 1.05, în apropierea localităţii Bâra, dinspre Negreşti, ”un autoturism cu 4 persoane a rămas blocat în zăpadă”, ”2.20 IPJ ne informează că a fost reluată circulaţia pe DN 15D – Zona Dealul Mărului”, ”3.02 o ambulanţă SAJ, după ce a lăsat un pacient la domiciliu, a rămas împotmolită în zăpadă în localitatea Mărgineni”, ”3.40 autoturismul cu 4 persoane a rămas blocat în zăpadă în apropierea localităţii Bâra dinspre Negreşti este deblocat de utilajele de dezăpezire care acţionează pe drumurile judeţene, împreună cu SVSU Bâra”, ”3.50 ambulanţa SAJ rămasă împotmolită în zăpadă în localitatea Mărgineni este deblocată de SVSU Mărgineni”, ”5:58 un autobuz care se deplasa pe DC31 Chilia-Hlăpești a rămas blocat în zăpadă. A fost anunțat primarul comunei Dragomirești pentru a trimite un utilaj”.

Rămâne în vigoare atenționarea meteorologilor, până în această noapte, la ora 22. Astă noapte, la ora 3, s-au înregistrat 0°C la Piatra Neamț, -1°C la Târgu Neamț și Roman și -9°C pe Vârful Toaca. Stratul de zăpadă era între 4 cm la Roman și 37 cm pe Toaca, cu 5 cm la Piatra și 6 la Târgu Neamț. Vântul a bătut cu viteză de până la 10 m/s, în zona Romanului.

Coada Lacului Izvorul Muntelui se află la cca 5,5 km aval de viaduct Poiana Largului şi este îngheţată. Din aval 5,5 km viaduct Poiana Largului până la punte ACH sunt aglomerări de gheţuri cu grosimi cuprinse între 10-50 cm. Tronsonul prezintă ochiuri şi canal dezgheţat în proporţie de 15%. Parţial curge apă peste gheaţă. Din aval 600 m Pod Borca până la Pod Poiana Borcii sunt aglomerări de gheţuri cu grosimi cuprinse între 10-50 cm. Tronsonul prezintă ochiuri şi canal dezgheţat cu grosimi de la 1 la 5 m în proporţie de 50% din lungime. Parţial curge apă peste gheaţă. Din amonte nu curge zai. Temperatura aerului la Postul Hidrometric Frumosu la ora 17 era de +10°C”.

Nu sunt avertizări hidrologice. (D.O.)