pietricica turism

mocirla-orbic-12

Ţiganii au plecat la “muncă” în străinătate
* în ultimii doi ani a scăzut infracţionalitatea în comunele Bahna. Moldoveni şi Români
* “Nu mai avem tâlhării urâte, în schimb mai sunt furturi din pădurile particulare”, a declarat comisarul şef Stelică Bezim, adjunctul şefului Poliţiei Neamţ

În ultimii doi ani, localnicii din Bahna, Moldoveni şi Români au scăpat de coşmarul “năvălitorilor” din Orbic, Buhuşi, şi au căpătat curaj să mai lase câte ceva prin curte. N-au mai fost tâlhării cu legarea victimelor şi nici furturi constante de animale sau de recolte de pe câmp. În schimb, se fură, în continuare, din păduri. Mai ales din cele particulare, care nu sunt păzite de nimeni. De la prima ninsoare, până când dau ghioceii, ţiganii vin în grupuri, taie copaci şi îi încarcă în căruţe, după care dispar la fel de repede şi de “organizat” cum au apărut. Rar sunt prinşi şi, dacă se întâmplă, dau vina pe copiii lor, care nu au încă vârsta la care răspund penal.

O parte din localnici, sătui să vadă cum dispar copacii şi “răsar” cioatele, s-au apucat şi ei de treabă. Cât or mai avea. Că în comuna Români, de exemplu, dacă mai sunt 350 de hectare de pădure e bine.

Şi furturile din câmp au mai scăzut, dar porumbul încă e o mare tentaţie. La fel şi cartofii. Totuşi nu mai vin hoarde întregi care să dea iama pe tarlele.

“Scăderea infracţionalităţii are două explicaţii”, ne-a declarat Ionel Turcea, primarul de Buhuşi. “Pe de o parte, unii din ţigani au plecat în străinătate, cică la muncă, iar pe de altă parte, poliţia îşi face altfel datoria. Se fac continuu patrulări, nu doar cu poliţişti, ci şi cu jandarmi, sunt mai multe maşini, s-a schimbat situaţia. În altă ordine de idei, cred că şi ţiganii au înţeles că le este mai bine acasă decât la închisoare şi s-au mai potolit”.

Primarul de Buhuşi spune că unii dintre locuitorii Orbicului chiar muncesc prin ţări străine, pe la ferme, dar puţini. Majoritatea s-au obişnuit să se aprovizioneze de la sătenii din judeţul Neamţ. Dar nu ca acum 10 ani, când intrau câte 20 într-o curte şi goleau pivniţa şi magazia în timp ce proprietarul se încuia, neputincios, în casă şi se uita pe fereastră cum i se fură toată agoniseala. Iar dacă vreun localnic era mai curajos şi îndrăznea să-şi apere avutul, era legat fedeleş, până se termina “operaţiunea”.

„De când s-a înfiinţat Secţia de Poliţie Rurală Români nu mai avem tâlhării urâte, în schimb mai sunt furturi din pădurile particulare”, a declarat comisarul şef Stelică Bezim, adjunctul şefului Poliţiei Neamţ care răspunde de ordinea publică din judeţ.

“Sunt maşini la toate posturile comunale din zonă, agenţii patrulează tot timpul şi acest lucru îi descurajează pe infractori. Iar situaţia se îmbunătăţeşte de la an la an. În 2013, de exemplu, au scăzut furturile de animale în tot judeţul, inclusiv în acea zonă”.

În concluzie, nici Orbicul nu mai e ce-a fost…

Cristina MIRCEA