Alerta de inundații locale este în vigoare până la în această noapte, 30 iunie, după ce avertizările de ploi torențiale au fost extinse pentru jumătatea muntoasă a județului Neamț. Vizate de codul galben de inundații rămân râurile Bistrița, Moldova și Trotuș, deja umflate de ploile din ultimele zile. Din cauza temperaturilor ridicate, se va înregistra disconfort termic până mâine seară, 1 iulie, cu temperaturi maxime de 33-36 grade, potrivit codului galben emis de meteorologi. Meteorologii anunță noi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină, până în această seară, la ora 20. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 30…50 l/mp, confirm ANM.

 

Aseară, după o rupere de nori anunțată printr-un cod roșu de fenomene periculoase, ploile torențiale căzute mai bine de jumătate de oră au creat, din nou probleme, nemțenilor. Calea ferată 509 a fost afectată de aluviunile acumulate după înfundarea unui podeț la ieșirea din Piatra-Neamț spre Bicaz, lucrătorii Regionalei CFR acționând pentru deblocarea traficului feroviar.

Au fost inundate mai multe beciuri și gospodării din Piatra-Neamț, Dumbrava Roșie, Turturești (Girov). Pompierii voluntari au intervenit la decolmatarea unui podeț de pe drumul național Piatra Neamț – Bicaz la Bistrița și pentru degajarea copacilor căzuți pe drumul care urcă la Bisericani (comuna Alexandru cel Bun) și pe drumul național din satul Almaș (comuna Gârcina).

Azi noapte, locuitorii din zona Bâtca Doamnei (municipiul Piatra-Neamț) au rămas fără curent electric, după ce un copac a căzut peste rețea. Și la Izvor Alb au fost din nou probleme, după ce un furtuna a doborât un copac pe drumul deja afectat, iar pompieriii de la SVSU Bicaz au fost cei care au intervenit. Câțiva stâlpi de telefonie fixă au căzut pe drumul județean din satul Dănești (comuna Girov) și în orașul Roznov, iar avariile au fost remediate până în această dimineață. „Astăzi, 30 iunie, nu există drumuri naționale sau județene blocate, toți consumatorii fiind alimentați cu energie electrică”, potrivit ISU Neamț.

(C.I.)