Începând cu 1 septembrie 2015, cardul național de sănătate devine unicul instrument de decontare și validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asigurații cu vârsta de peste 18 ani. Conform unei statistici făcute de Casa de Asigurări de Sănătate Neamț, cele mai multe carduri au fost deja distribuite, dar, în același timp, la capitolul „carduri refuzate din motive religioase sau de conștiință” județul Neamț ocupă locul I pe țară. Până în acest moment, la nivel de județ 2.830 de astfel de documente au fost refuzate. Parte din ele, 835, au fost ridicate de titulari de la factorul poștal, dar mai apoi au fost predate Casei de Asigurări, iar 1.995 nici nu au fost luate de la poștaș.

„Asigurații care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în care vor menționa motivele refuzului și vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru acești asigurați în baza unei adeverințe de înlocuire a cardului, cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverința nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu. De asemenea, asigurații care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate vor solicita eliberarea unui card duplicat la casele de asigurări, unde vor depune o cerere și vor plăti 15,5 lei. Până la primirea noului card, asigurații vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverințe de înlocuire a cardului de sănătate ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat”, a precizat jr. Radu Firăstrău, directorul CAS Neamț.

Pentru nemțeni au fost tipărite 316.814 de carduri, din care 15.674 au fost returnate de Poșta Română. La Casa de Sănătate Neamț mai sunt, la momentul de față, 10.208 carduri care își așteaptă titularii. Din totalul cardurilor emise, 165 s-au dovedit a fi defecte.

Casa de Asigurări de Sănătate va elibera cardurile naţionale oricând în perioada de valabilitate a acestora, pe baza unei cereri scrise a asiguraţilor, inclusiv celor care au refuzat iniţial primirea cardului naţional. Nemțenii care nu au intrat încă în posesia cardului pot verifica dacă li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispoziție de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa casei de asigurări în evidența cărora se află pentru verificare şi, după caz, eliberarea cardului de sănătate. (Oana IOSUB TOMA)

Articolul precedentHoţ stopat de cetăţeni!
Articolul următorCetatea Târgu Neamţ, eliminată din Cupa României!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.