Obiectivul echipei romaşcane de fotbal Petrotub, din Liga a III-a, este clasarea între primele 6 formații. 21 de jucători au fost prezenţi luni, 14 iulie, la primul antrenament, printre aceştia aflându-se şi juniori de la LPS Roman. Ceahlăul II are cel mai dificil sezon, în condițiile în care Ovidiu Marc va trebui să reconstruiască echipa, deoarece mulți jucători din sezonul trecut vor face parte din lotul primei echipe. Cetatea Târgu Neamț are cel mai îndrăzneț obiectiv: promovarea în Liga a II-a. Se aşteaptă alcătuirea şi componenţa seriilor din Liga a III-a, dar se pare că vor fi din nou probleme financiare, ce vor duce la dispariția unor formații.

Petrotub Roman

Romașcanii – primii care s-au reunit

Lotul de fotbal al SCM Petrotub Roman s-a reunit luni, 14 iulie, la stadionul “Moldova”, în vederea începerii pregătirilor pentru următorul sezon competiţional. Preşedintele clubului, Maricel Benchea, a fost prezent la reunirea de la stadionul ”Modova”, unde a purtat discuţii cu jucătorii şi antrenorii. Mari noutăţi în privinţa lotului, faţă de sezonul precedent, nu sunt la SCM Petrotub Roman și nici de promovare nu se mai vorbește, ca la începutul acestui an. Au plecat de la echipă Ionuţ Varea, Rareş Marin şi Ionuţ Enache. 21 de jucători au participat la prima şedinţă de pregătire. Printre aceştia s-au aflat şi sportivi de la LPS Roman. Întrucât, din viitorul sezon competiţional, va fi obligatoriu ca fiecare dintre echipele din Liga a treia să aibă pe teren 3 sportivi cu vârsta sub 19 ani, este necesar ca divizionarele C să-şi completeze, din timp, lotul. Astfel, a fost contactat LPS Roman pentru rezolvarea acestei probleme. Ca urmare, la antrenamentul de luni au fost prezenţi, de la LPS, Georgian Agu (mijlocaş), George Antofie (portar), Răzvan Atodiresei (mijlocaş) și Adrian Rotaru (atacant), elevi ai profesorului Gheorghe Dănilă. Celor 4 li s-a mai adăugat şi un alt portar, Florin Nicolae Andronic.

“Avem 5 jucători de la LPS care se vor pregăti alături de componenţii lotului în această vară. Ideea este de a-i prelua şi de a-i promova. Vrem sau nu vrem, trebuie să trecem de la o medie de vârstă de circa 24 de ani, cât este acum, la una apropiată de 20 de ani. Din sezonul următor va trebuie să avem, în permanenţă, 3 jucători sub 19 ani pe parcursul unui meci. În acest sezon se mai păstrează limita cu jucători sub 21 de ani. De aceea, am considerat că ar fi bine să aducem încă de acum 3 jucători sub 17 ani, pentru ca începutul campionatului viitor să nu ne prindă nepregătiţi. Oricum, ca să nu avem surprize, va fi necesar ca la începutul sezonului următor să avem 6 jucători sub 19 ani. Se poate întâmpla orice, mai ales în privinţa accidentărilor, pe care, bineînţeles, nu le dorim. Trebuie schimbată strategia pe termen mediu şi lung. Fără promovarea juniorilor nu se poate. S-a înfiinţat şi LPF 2 (Liga Profesionistă de Fotbal) pentru echipele din eşaloanele inferioare. La LPF 1 s-a propus, încă de acum, să începem campionatul cu 3 jucători sub 19 ani în echipă. Atunci, am cerut şi noi, cei din ligile mici, să ni se acorde 5% din drepturile de televizare pentru a putea încerca să ne descurcăm. A rămas ca acea prevedere regulamentară cu 3 jucători sub 19 să se aplice de la anul. Pe de altă parte, la FRF s-a iniţiat un sistem prin care Liga a treia să aibă un statut mai apropiat de ligile a patra şi a cincea, ca verigă între fotbalul profesionist şi cel amator”, a precizat președintele clubului, Maricel Benchea.

Obiectiv: locurile 1-6

Din sezonul 2014-2015 se va reveni la sistemul competiţional vechi, fără play-off şi play-out. Pentru Petrotub nu va fi o mare problemă. Indiferent de sistem, tot nu va promova într-o ligă superioară, pentru că nu sunt bani. “Obiectivul este de a ne clasa pe unul dintre primele 6 locuri în campionatul Ligii a treia. Mergem în continuare pe mâna lui Avădanei ca antrenor principal. Anul acesta se va înscrie pentru licenţa A. Vom continua şi colaborarea cu Ceahlăul. Mateiuc, jucătorul lor, a fost împrumutat la noi sezonul trecut. Acum este în cantonament. Ne vor anunţa dacă îl vor ţine în lot sau ni-l va împrumuta. Au revenit Lupuşoru şi Alexandru, jucători care n-au evoluat în ultima parte a sezonului precedent. Cu siguranţă, George Sofroni, cu probleme medicale serioase, nu va juca în sezonul următor. Ne mai trebuie un atacant, un mijlocaş şi un fundaş”, a conchis Benchea.

Cetatea Targu Neamt

Cetatea s-a reunit pe 17 iulie

Cetatea Târgu Neamț a terminat campionatul trecut pe locul 4 și a serbat în această primăvară 50 de ani de la înființare. ”Plăieșii” nu și-au ales o zi de luni pentru reunire, ci au preferat mijlocul săptămânii: joi, 17 iulie. După o pauză destul de lungă, echipa antrenată de către Ciprian Danciu urmează să se întoarcă la antrenamente, iar conducerea administrativă va vedea și pe ce jucători poate miza pentru viitorul sezon al Ligii a III-a, iar tot atunci va stabili de comun acord cu antrenorul şi perioada în care va avea loc cantonamentul. ”Toţi jucătorii mai au contracte cu noi, unii încă un an iar alţii definitiv. Noi încercăm să mai aducem câţiva jucători, ne-am şi orientat la câteva echipe, îi avem vizor. Săptămâna asta, spre final, vom avea o întâlnire în care vom stabili programul pentru anul competiţional 2014-2015, cu obiectiv clar stabilit, promovarea în liga a doua”, a declarat președintele Iulian Roman. Acesta mizează pe sprijinul financiar al tuturor oamenilor de afaceri din zonă, dar și pe cel al Consiliului Județean și al Consiliului Local Târgu Neamț, pentru asigurarea unui buget necesar promoivării în liga secundă. ”Dacă ne adunăm cu toţii cred că vom avea banii necesari să promovăm”, spune încrezător președintele Cetății, care îi acordă credit în continuare antrenorului Ciprian Danciu, deși acesta a decepționat în sezonul  trecut în meciurile din play-off, pierzând foarte multe puncte pe teren propriu.

marc

Ceahlăul II e prima care debutează în competiție

Poate cea mai ingrată misiune din Liga a III-a, seria I, o va avea Ceahlăul II. Echipa aparține în actele oficiale de FC Ceahlăul SA, iar în condițiile în care societatea este ”scuturată” de controlul instituțiilor statului, s-a vehiculat că înscrierea în eșalonul trei ar atârna ca o piatră de moară de gâtul primei echipe, care a preluat mare parte din finanțe, dar și din jucătorii lui Ovidiu Marc, deoarece nu a reușit să-l transfere în această vară de cât pe Florin Marin, pe post de manager general. În această vară Ovidiu Marc a preluat elevii LPS Piatra Neamț ai profesorului Gheorghe Bulacu, la care s-au adăugat câțiva din clasa profesorului Gelu Chertic, pentru a reforma echipa afectată serios de promovările în lotul echipei de Liga I. Deocamdată nici președintele Viorel Măstăcăneanu, nici managerul general Florin Marin nu au vorbit nimic despre înscrierea Ceahlăului II în competiție. Noroc cu comunicatul FRF, care a anunțat tragerea la sorți a meciurilor din Cupa României – Faza I a ediției 2014-2015. Miercuri, 16 iulie, Ceahlăul II a întâlnit, în deplasare, campioana județului, Voința Ion Creangă, meci pierdut cu scorul de 3-4. Cu probleme financiare, fără a obține o cotă parte din drepturile de televizare, nici măcar 5%, cât au propus celor de la LPF II, care se ocupă și de destinele echipelor din ețalonul trei, problemele fotbalului ”mic” sunt departe de a fi rezolvate. Ori, dacă echipele din Liga a III-a sunt considerate ca o etapă de trecere de la fotbalul amator la cel profesionist, nu înțelege nimeni de ce problemele lor nu sunt dezbătute în Adunarea Generală a FRF. Până la înscrierea echipelor în Liga a III-a și la formarea seriilor, e cale lungă!

Cristi SOROCEANU