reclama autocenter

Atacantul Harbuzaru varful de lance al Petrotubului

Petrotub Roman și Cetatea Târgu Neamț se pregătesc pentru startul Ligii a III-a. Mai puțin pregătită este, însă FRF, care a amânat ședința Comitetului Executiv, în care trebuia să discute componența seriilor și să tragă la sorți ordinea jocurilor. La sfârșitul săptămânii trecute, Cetatea a pierdut, greu cu 1-2, după ce a condus cu 1-0, în deplasare la nou-promovata în Liga a II-a, SCM Bacău. După ce s-a calificat fără să forțeze în Cupa României, Petrotub Roman a învins-o cu 6-0 (2-0) în deplasare pe CSM Moinești, într-un joc amical.

Galop de sănătate

Petrotub Roman, echipa pregătită din această vară de Valentin Avădanei, a prins gustul golului în meciul de verificare de la Moinești. Formația romașcană a înscris de șase ori și n-a primit niciun gol, luându-și o mică revanșă pentru înfrângerile din campionatul precedent. Avădanei a declarat, însă, că nu este important scorul dintr-un asemenea meci, dar că ține, totuși, ca meciul să fie unul bun și util elevilor săi. Petrotub a înscris la Moinești prin Mădălin Popa, Ionuț Harbuzaru, Aurel Vlaicu, Cosmin Țapu, Vlad Pătrașcu și Valentin Menghia. Cu excepția portarului Ciuclea, în absența lui Dornescu, bolnav, antrenorul Avădanei a decis să utilizeze două formule diferite în cele două părți ale jocului. Astfel, a început amicalul cu: Ciuclea – Vlaicu, Ciobanu, Marin, Stahie – Petrila, Tabacariu -Mateiuc, Popa, Sofrone – Alexandru. A continuat în partea secundă în formula: Ciuclea – Gafița, Ghidarcia, Carnariu, Lupușoru – Pătrașcu, Damian – Talpalariu, Țapu, Menghia – Harbuzaru. Au mai jucat Rotariu și Chirilă. ”Oricare dintre fotbaliştii din lot poate să fie titular, dacă se ridică la nivelul pe care îl cer. Antrenorul nu are cum să fie mulţumit. Asta-i regula. Trebuie lucrat cu fiecare linie în parte şi cu fiecare jucător în parte. În privinţa unei formule de echipă mai sunt unele semne de întrebare, dar este aproximativ conturată”, a precizat Valentin Avădanei. Acesta susține idea unui campionat cu play-off și play-out în Liga a III-a. În cazul unui campionat cu număr redus de echipe, după retur ar trebui să fie şi turnee play-off şi play-out. O competiţie trebuie să fie consistentă, cu meciuri multe”, a spus Avădanei. Tehnicianul romașcanilor a precizat că îşi dorește foarte mult un parcurs bun al Petrotubului în campionat și în Cupa României, iar pentru aceasta nu va face rabat de la muncă. Dacă Petrotub sau Cetatea se pregătesc de startul competiției în Liga a III-a, FFR amână luarea unei decizii privind sistemul competițional.

SCM Bacău – Cetatea: 2-1 (0-1)

Băcăuanii s-au mișcat greoi contra celor de la Cetatea, care au lăsat o bună impresie în amicalul jucat contra echipei finanțate de Consiliul Local din orașul lui Bacovia. Abia în minutul 25, în urma unui corner executat de pe partea dreaptă, mingea a ajuns la Miron care a șutat paralel cu poarta nemțenilor. Patru minute mai târziu, același Miron l-a lansat excelent pe Husein care, rămas singur cu portarul a finalizat aiurea. În minutul 33 Cetatea a deschis scorul: Ungureanu l-a lobat elegant pe Știrbu după ce plecase excelent din poziție regulamentară stabilind astfel scorul pauzei. La pauză, Viorel Tănase a schimbat întreaga garnitură de joc, însă tot nemțenii au trecut pe lângă gol: Gorea a încercat un lob surprinzător de la 35 de metri, dar Savu a deviat mingea în corner. Gazdele au replicat imediat prin Claudiu Tudor care a lovit bara de la 12 metri. Pe fondul schimbărilor, în minutul 68, Predoiu a restabilit egalitatea: 1-1. Scorul final avea să fie stabilit cu 10 minute înainte de final când Măjer a transformat excelent o lovitură liberă obținută în urma unui fault asupra lui Hurdubei. Cetatea a jucat în formula: Morar – Apetrei, Sobariu, Zavate, Huțanu, Bucătaru, Petrescu, Gorea, Pavel, Bobric, Ungureanu. Au mai evoluat: Crețu, Răzlog, Olariu, Bodron, Vavrița, Ciocoiu și Văcaru.

FRF cu ușile închise

Luni, 5 august 2013, la sediul FRF trebuia să aibă loc tragerea la sorți pentru stabilirea seriilor și a componenței acestora, în liga a treia de fotbal. Era preconizat un sistem de campionat cu 4 serii a câte 18 echipe, dar președintele Mircea Sandu a anunțat că ședința Comitetului Executiv se amână, el convocând în schimb un Comitet de Urgență pentru a analiza cazul ”Rapid”. Cert este că în Liga a III-a nu se vor mai completa locurile vacante, nici măcar cu retrogradate, deși au rămas 10 locuri libere din 72. Startul acestui eşalon se va amâna cu una sau două săptămâni, cea mai plauzibilă variantă fiind 30 august. Accesul presei nu mai este permis la Adunarea Generală a FRF ! Asta ca să facem referire la transparența decizională a insituțiilor din fotbalul românesc. Noul format de 4 serii a câte 18 echipe va aduce cheltuieli în plus cu deplasările şi baremurile pentru formațiile care joacă pe teren propriu. Însă are avantajul că, dacă se retrag echipe în timpul sezonului, nu se va da peste cap programul de jocuri.
Creşterea cheltuielilor a determinat o parte dintre cluburi să propună trecerea la 6 serii a câte 12 echipe, ceea ce ar suna mai bine din punct de vedere financiar. Însă posibilele retrageri din campionat ar duce la ”găuri” mari în program, adică exact ce s-a întâmplat în sezonul trecut, când au fost echipe ce au stat pe margine şi câte o lună din lipsă de adversari.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentScriitorul Lucian Strochi: „Iubirea nu acceptă dezamăgiri”
Articolul următorPașapoartele se reîntorc la vechiul sediu