0:00

Negocieri politice consfințite prin organigramă: ”NE-O FĂCUT!”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• s-a sacrificat postul de administrator de județ, dar s-au păstrat locurile de muncă ale oamenilor

• PSD, ajutat de PDL, a încercat să mai tragă focul la oala vicepreședinților pe care-i are, dar confruntarea de la jurist la avocat a câștigat-o secretarul de județ

Organigrama și statul de funcții ale Consiliului Județean, cu tot cu Salvamont, Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău și celelalte instituții legate de județ, au fost aprobate. Asta ca să limpezim de la început suspansul și să nu stea cu sufletul la gură salariații vizați: toți își păstrează locurile de muncă. Restul poveștii, cu tot ce s-a întâmplat ieri de-a lungul a trei ceasuri de dezbateri și discuții încinse, este demn de pomenit pentru că, în esență, a fost un spectacol savuros.

Curat chichițe avocățești!

Primele discuții au apărut odată cu amendamentele comisiei juridice, coerent expuse de avocatul Adrian Bourceanu (PSD). Unul era ca Salvamont și Direcția Parcului Național Ceahlău să fie de sine stătătoare, iar Salvamont să fie în directa subordine a Consiliului Județean. Al doilea ținea de anumite umori personale: compartimentele Informatică și Sănătate Publică să fie în directa subordine a președintelui de județ, nu a secretarului, asta pentru că, la stânga lui Culiță Tărâță se duce un adevărat război al nurilor pentru a-i intra în grații președintelui. Al treilea viza comasarea Serviciului Programe Europene cu Relații Internaționale și, la fel, să nu fie în subordinea ierarhică a secretarului de județ, ci să treacă la un vicepreședinte, de preferat la cel din Cabinetul 2’, nu 2’’.

Cu legea de-o parte și cu ordine ale miniștrilor PSD de cealaltă parte, ca să înțeleagă și social-democrații cum se pune problema ordonanței 77, secretarul Daniela Soroceanu a dat o veritabilă reprezentație despre ce înseamnă cunoașterea legii și cum poate fi implementată cu succes în plenul CJ. Bourceanu a încercat, la un moment dat, să lupte 1:1, ca-ntre juriști, dar a pierdut cu brio și, mai pe față sau pe ascuns, toți s-au închinat în fața evidenței. Concluzia a fost expusă sintetic și în deplină concordanță cu cele petrecute chiar de Dan Vasile Constantin (PSD), care, după pauzele de consultări intrapesediste cerute, i-a spus sec lui Ionel Arsene: ”Ne-o făcut!”.

”Erai la masă, de ce n-ai zis?”, l-a întrebat acesta, dar retoric, evident.

”Am fost induși în eroare!”

La masă s-au spus multe. Articole de lege, alineate ale articolelor, teza I a articolului 1, teza a II-a a articolului 1, articolul 9, punctul 6 al articolului 1, ordine de miniștri, ordonanțe de guvern, ba chiar și stenograma ședinței în curs. Reîntorși din consultări, PSD-iștii și-au retras propriile amendamente, păstrându-l doar pe cel care îi aduce lui Culiță Tărâță în directa subordine Informatica și Sănătatea Publică, plus biroul Resurse Umane, la pachet. ”Sunt lucruri care nu aduc atingere drepturilor angajaților și nu le afectează drepturile materiale”, a explicat Bourceanu, ca să fie sigur că toată lumea a înțeles că PSD nu vrea război cu funcționărimea din județ. Emilia Arcan (PSD) a părut să uite asta preț de o clipă, când a ridicat problema celor 8 pensionari angajați la Consiliu, care ”nu lasă loc tinerilor, pregătiți, cu master și facultăți și se perpetuează situația asta de ani de zile”, dar și-a revenit după ce i s-a pus în vedere, și ei și colegilor PSD și PDL, că statul de funcții al Consiliului Județean fusese deja votat, inclusiv de ei.

Ca să nu mai spună lumea că iar au votat fără să știe ce, consilierii s-au trezit vorbind. Iar. ”Nu s-a respectat regulamentul! Trebuia votate întâi amendamentele și apoi statul de funcții. Punctul 1 nu trebuia să se voteze!”, a strigat Miron Radu Tudorel (PSD), care votase și el.

Dan Constantin, garantul lui Culiță Tărâță

O sumedenie de semne de întrebare s-au ridicat de-a lungul ședinței, când Culiță Tărâță a făcut, constant și continuu, apel la cunoștințele lui Dan Constantin în privința legilor, a administrației și, în genere, a stării de fapt, indiferent că a fost vorba de organigrama CJ, de funcțiile și fondurile DGASPC. Motivația lui Culiță Tărâță: ”Dânsul este cel mai critic consilier”. Motivațiile lui Dan Constantin se pot doar bănui, având în vedere cu câtă însuflețire a pledat pentru organigrama, statul de funcții și banii DGASPC, pentru alocarea unor sume centrului de la Păstrăveni ca să se poată plăti facturile la apă și curent sau pentru noua listă de investiții de la Spital.

County-managerul, durerea PDL-ului

”Am funcționat un an și ceva fără să avem administrator public. Propun să scoatem funcția din organigramă sau s-o amânăm la vot pentru altă ședință”. A fost Gheorghe Vasiloiu (PDL), ușor nostalgic după vremurile în care era coleg de partid cu președintele Pruteanu, iar administrator de județ era un alt coleg de PDL, Neculai Ivanov, între timp orientat spre mediul privat și multinațional. Daniela Soroceanu a explicat că funcția nu poate fi desființată, că nu intră sub incidența reducerii posturilor vacante (OG 77/2013), chiar dacă nu e ocupată. În schimb, desființarea ar putea impieta banii dați de Finanțe pentru cheltuielile de personal ale Consiliului Județean. Plus că deja se votase statul de funcții, inclusiv de PDL, cu tot cu postul respectiv. ”Deja e târziu să mai revenim”, a spus Culiță Tărâță. ”Parlamentul județului suntem noi, dom’le!”, s-a răsculat Vasiloiu. Din nou, discuții, certuri, contradicții, argumente, contraargumente. Culiță Tărâță a încercat să le explice că nu va pune pe nimeni în funcția respectivă și în niciun caz nu va face asta fără acordul Consiliului Județean. Până și Vasile Pruteanu a confirmat că un eventual concurs, regulamentul acestuia și câștigătorul se votează în plen.

”Eu n-am nevoie de slugi care să semneze pentru mine!”, a tunat, într-un târziu, Culiță Tărâță. ”În timp ce unii nu-și asumă nicio răspundere și-și pun county-manageri sau city-manageri să semneze pentru ei, eu îmi asum tot ce fac și ce semnez”, a adăugat președintele CJ, după care a formulat el amendamentul cu desființarea funcției de administrator de județ, ca să dezamorseze problema. Vasiloiu n-a înțeles exact ce se întâmplă și, cum mesajele întârziau să apară pe telefonul său, a fost nevoie de lămuririle lui Dan Constantin – ”Votăm exact ce ți-ai dorit tu” – ca să poată vota și el cu inima împăcată.

În loc de concluzie

Culiță Tărâță: ”Domnu’ doctor Harbuz, la Colegiul Medicilor Veterinari tot așa se procedează?”

Liviu Harbuz: ”Nu răspund la provocări, domnule președinte! Pot să vă spun că a fost o experiență unică”.

Dialogul și votul pentru CJAS Neamț au încheiat ceea ce a fost ședința de ieri a Consiliului Județean.

* ”Nu mă enervez, eu sunt vehement!” – Miron Radu Tudorel (PSD).

* ”Să fim cu picioarele pe pământ și cu capul pe umeri. Am fost luați cu învăluire și punctul 1 e bun votat!” – Emilia Arcan (PSD).

* ”Dacă tot e așa, eu zic să mai luăm o pauză, ca să se pună cei de la PSD de acord ei între ei” – Andrei Ignat (PNL).

* ”Eu zic să ne mai întâlnim o dată să votăm, duminică, la ora 14” – Constantin Iacoban (UNPR).

* ”Recunosc, cine a condus astăzi ședința, a făcut-o într-o manieră în care s-au făcut pașii conform procedurii. Modul în care a fost condusă ședința ne-a indus un pic în eroare. Nu știu dacă a fost și legal, dacă s-a respectat legislația, dar, procedural, pașii au fost făcuți. Noi, consilierii județeni, putem decide orice. Numai că acum suntem presați de termene și de avizul ANFP” – Dan Vasile Constantin (PSD).

Negocieri politice consfințite prin organigramă: ”NE-O FĂCUT!”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Negocieri politice consfințite prin organigramă: ”NE-O FĂCUT!”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dana OSTAHIE

Articolul precedentPompierii nemțeni își plâng colegul
Articolul următorBibliotecă de 500.000 lei la Târgu Neamţ

2 COMENTARII

  1. Din nou constructii literare memorabile, intr-un text aparent banal… reportajele dvs. se citesc cu placere si cu sufletul la gura.
    Bravo!

  2. O solutie pentru stingerea razboiului nurilor ar fi plecarea, din zona, a oricareia dintre cele doua doamne si inlocuirea ei cu, sa zicem, dl. Visan, care a cam devenit ciuca batailor in CJ.

Comentariile sunt închise.