Cele 20 de centre de permanență din județul Neamț au fost înființate pentru a degreva aglomerația de la Unitatea de Primiri Urgențe și au fost destul de solicitate anul trecut. Din datele oferite de DSP Neamț, peste o sută de mii de nemțeni au avut nevoie de serviciile unui astfel de centru. Mai exact, 106.673 de persoane au fost consultate și au primit un tratament într-un centru de permanență din județ. Cele mai solicitate au fost cele din orașe cu peste 82 de mii de pacienți. 9 mii de copii cu vârsta de până în 4 ani au avut nevoie de consultații și tratamente, părinții a peste 7 mii de copii ducându-i într-un centru de permanență din oraș. Dacă 47 de mii de nemțeni cu vârste între 4 și 59 de ani au cerut ajutorul unui centru din oraș, cei din mediul rural au preferat spitalul, doar 16 mii ajungând într-un centru de permanență de la țară.
Deși utilitatea cea mai mare a acestor centre s-ar preconiza a fi în mediul rural pentru că sătenii ar avea de parcurs o distanţă semnificativă până la cea mai apropiată unitate sanitară, din cifrele oferite de DSP Neamț reiese faptul că centrele de permanență au o adresabilitate mai mare în orașe.
„Rolul centrelor de permanență este, în primul rând, de a degreva aglomerația de la Unitatea de Primiri Urgențe. Din ceea ce văd pe cifre, nu s-a degrevat. E vorba de educarea populației. Pentru fiecare om, problema lui medicală e cea mai gravă și cea mai mare. E greu să se autoanalizeze și să ia decizia de a merge la un centru sau direct la UPU. Acolo unde distanța până la cel mai apropiat spital este mare, se impune un centru și poate ar trebui aleasă mai bine locația”, a declarat președintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamț, Radu Firăstrău.
Și pentru că uneori chiar este nevoie de îngrijire medicală de urgență într-un mediu specializat, anul trecut, pentru 13 persoane din totalul prezentate la un centru de permanență s-a cerut intervenția unui echipaj de urgență SMURD și pentru 245 de nemțeni s-a solicitat o ambulanță. (Oana IOSUB-TOMA)