Chiar dacă majoritatea funcționarilor publici din țară vor face grevă vineri, 20 februarie, în intervalul orar 10:00 – 10:30, cei din Primăria Târgu-Neamț au considerat că salariile pe care le primesc sunt bune și nu e cazul să ceară măriri sau tichete de masă. Peste 29.000 de angajaţi din primării şi consilii judeţene din 38 de judeţe ale ţării și din București solicită acordarea tichetelor de masă şi creşteri salariale, a anunţat, miercuri, 18 februarie, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA). Sindicaliştii spun că au decis să protesteze după ce niciuna dintre solicitările lor nu a fost soluţionată de către Guvern. Revendicările vizează reglementarea şi liberalizarea acordării, începând cu anul 2015, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, şi creşteri salariale sau aplicarea, începând cu acest an, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Sindicaliştii mai spun că salariile din administraţia publică sunt inacceptabil de mici, între 900 şi 1.900 de lei, în condiţiile în care unii angajaţi lucrează cu fonduri europene şi au responsabilităţi foarte mari.
Carmen Tănase, liderul sindical din Primăria Târgu-Neamț și în același timp șeful Biroului de Contabilitate din cadrul aceleași instituții, ne-a declarat că cei 70 de membri ai FNSA din primărie nu vor face grevă.
„Nu vom face grevă, chiar dacă domnul primar Harpa chiar ne-a impulsionat să facem grevă pentru a ne cere drepturile. O să vedem ce măsuri o să mai primim de la centru și vom vedea”, ne-a spus liderul sindical.
Primarul Daniel Harpa ne-a confirmat faptul că la instituția pe care o conduce nu va avea loc o grevă de avertisment.
„Din ce am discutat cu liderii sindicali din primărie, nu va avea loc nicio grevă. Dar, dacă se va vor primi indicații clare de la nivelul central al sindicatului, nu e nicio problemă dacă se va face grevă”, ne-a lămurit edilul.
Chiar dacă la Primăria Târgu-Neamț există destule salarii mici, nu același lucru se poate spune și despre salariile unor șefi de departamente. Șefa Biroului de Contabilitate, Carmen Tănase, lider sindical FNSA, câștigă net, pe lună, 5.000 de lei, în timp ce ec. Elena Pupăzan, șefa Serviciului Taxe și Impozite, câștigă un salariu net lunar de 4.500 lei. Asta în timp ce primarul câștigă lunar 3.400 de lei, city-managerul Vasile Apopei, 3.300 de lei, iar viceprimarul Traian Humulescu 2.700 de lei, cel din urmă având același salariu ca și șeful Poliției Locale, Florin Tofan. (C.T. STURZU)
Detalii despre subiect, aici: http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/zeci-de-mii-de-functionari-publici-intra–vineri–in-greva-de-avertisment–care-sunt-cerintele-acestora-367941