pietricica turism

scoalaPână la începutul noului an școlar mai e cale cât o aruncătură de băț. În timp ce marile școli se pregătesc să-și primească sutele de elevi cu clasele primenite – sau, cel puțin, așa ar trebui – într-un sat din Neamț pregătirile pentru revenirea la școală se pot face într-o după-amiază. Asta pentru că, la această școală, pentru elevi nu e nevoie decât de 4 scaune.

La Școala din Izvoru Alb (Bicaz) vor merge doar 4 copii! Atât figurează pentru întreg ciclul primar, clasele I-IV. Copiii sunt din Izvoru Alb și din Secu, sat aflat la vreo 6 km depărtare.

Situația nu este nouă; anul trecut, la această școală au fost înscriși 5 elevi. Cele două sate, aflate la peste 20 de km de Bicaz, se depopulează încet și sigur. În locul caselor bătrânești, în ultimii ani s-au ridicat mai multe case de vacanță pentru cei care au descoperit că aici e o priveliște impresionantă și… cam atât. Din păcate, cei peste 20 de km de drum reprezintă un impediment pentru administrația orașului, care și-ar dori să poată aduce elevii la școlile de centru, pentru că mare parte din traseul cuprins între Izvoru Alb și orașul Bicaz nu este decât un drum forestier foarte dificil de parcurs. Mai mult, autoritățile locale sunt de părere că, pentru micuți, naveta pe un drum neconform și la vârste fragede nu poate însemna nimic bun.

În cele două sate, sunt și elevi de liceu, pentru care Primăria Bicaz alocă, an de an, fonduri, pentru a-i ajuta cu costurile de cazare la internatul Liceului ”Carol I”, astfel încât să nu fie nevoiți să facă naveta în fiecare zi și să nu abandoneze școala. (M.T.)