Câștigătorii
Câștigătorii

Ceremonia de semnare a contractului de retehnologizare a CHE Stejaru nu a fost onorată, conform așteptărilor, de prezența premierului Victor Ponta. Chiar în lipsă, Remus Borza, coordonatorul administratorului judiciar al Hidroelectrica, și-a omagiat insistent fostul coleg de facultate, alături de Daniel Chițoiu și Remus Vulpescu. A recunoscut implicit meritele politice ale premierului pentru drumul parcurs de Hidroelectrica „de la cea mai îndatorată companie de stat la perla economiei românești”. Înainte de alegerile prezidențiale de anul trecut în lista de recunoștință figura și Traian Băsescu.

A lipsit și Andrei Gerea, ministrul Energiei, dar a venit Mihai Tudose, ministrul Economiei. Le-au fost alături prefectul și președintele CJ Neamț, cel puțin un secretar de stat și reprezentanți ai corpului diplomatic pe care nu i-a prezentat nimeni, persoane din conducerea Hidroelectrica, dar și a companiilor ce vor fi angajate în proiect, pe lângă gazdele locale vizibil emoționate, dar nu la fel ca în urmă cu cinci ani, la sărbătorirea a 50 de ani de viață ai centralei.

Câteva informații despre consorțiul de 13 firme, dintre care 11 românești, câștigător al licitației internaționale pentru atribuirea contractului au fost prezentate aici. În total au fost 11 oferte. La o valoare de 75 milioane euro, față de peste 110 milioane cât era să fie în urmă cu câțiva ani, Remus Borza prevede prăbușirea „parandărătului” în România.

În ciuda așteptărilor, nu a fost lămurit pe înțelesul publicului larg ce este cu Litostroj Power (Slovenia), partenerul celor de Romelectro ca lideri de proiect. Remus Borza s-a simțit obligat să sublinieze că între trecutul profesional la această companie al Danielei Iordănescu și poziția de fosta șefă a Departamentului Retehnologizare de la Hidroelectrica, de unde a fost promovată între timp, nu este nicio legătură. Probabil că nici între Viorel Gafița de la Romelectro și fostul ministru Dan Ioan Popescu, fondatorul „băieților deștepți” din energie nu mai este vreo legătură.

Emil Žižka, Remus Borza și Alexandru Anghel (de la stânga la dreapta)
Emil Žižka, Remus Borza și Alexandru Anghel (de la stânga la dreapta)

Cert este că alături de Viorel Gafița contractul a fost semnat de Emil Žižka, director executiv al companiei slovene. Cu el se închide un arc emoționant peste timp. Tatăl său, purtând același nume, a predat cu peste 50 de ani în urmă hidroagregatele ce urmează a fi înlocuite tatălui celui care le va prelua pe cele noi. Pe partea română e vorba de Gheorghe Anghel, care avea să fie primul director al uzinei electrice, și Alexandru, fiul său, în prezent director în cadrul centralei Hidroelectrica.

Pe parcursul unui discurs-fluviu, talentul de orator fiindu-i recunoscut, Remus Borza a pledat încă o dată pentru modelul de performanță ce se poate obține într-o companie de stat. S-a răfuit în egală măsură cu statul român și legiuitorii. A desființat din nou reglementările după care funcționeză Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, taxa pe apă și taxa pe stâlp. În câteva reprize s-a răfuit violent cu presa, fără a face însă nominalizări. Cu bune, rele, succese și suferințe în sistemul hidro, „despotul luminat de la Hidroelectrica”, așa cum s-a prezentat, a declarat răspicat că în sfârșit se face dreptate Bâtrânei Doamne de la Stejaru și a apreciat că semnarea contractului de retehnologizare este cel mai important eveniment din istoria Hidroelectrica. Ca un detaliu semnificativ, CHE Stejaru nu se închide cu totul pe durata retehnologizării, cum au speculat unii. A spus-o și a explicat-o ca o provocare pentru constructori Ovidiu Agliceru, directorul de producție însărcinat și cu atribuții de director general al Hidroelectrica. (Viorel COSMA)

Articolul precedentŞeful Jandarmeriei Române, mâine la Piatra-Neamţ
Articolul următorNEAMŢ: Numai profesor să nu fii! Oferta de posturi e săracă!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.