0:00

NEAMȚ: Religia la şcoală, pro şi contra, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCurtea Constituțională a decis că este neconstituțional articolul din legea educației care spune că „la solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinților sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie”. Judecătorii Curții au apreciat că cei care trebuie să facă o solicitare sunt părinții care doresc ca aceste cursuri de Religie în școală să fie urmate de copiii lor. În acest sens și Camera Deputaților a adoptat legea pentru înlocuirea din trunchiul comun a „Religiei” cu „Etica și cultura civică”.

La începutul anului trecut, Remus Cernea a depus la Camera Deputaților un proiect de lege care prevede introducerea disciplinei „Etică și cultura civică” în trunchiul comun, în locul disciplinei „Religie”.

„Scopul disciplinei Etică și cultura civică este de a cultiva spiritul critic, raţionalitatea şi empatia în măsură să dezvolte un aparat critic de judecată morală propriu fiecărui elev, dar şi acela de a prezenta drepturile omului şi reperele instituţionale şi valorile fundamentale ale unei societăţi deschise şi democratice”, declara atunci deputatul Remus Cernea.

În altă ordine de idei, religia poate fi studiată, în continuare, la cerere, ca disciplină facultativă, dar nimeni nu poate fi obligat să asiste la orele facultative de religie împotriva voinţei sale ori a părinților săi.

Și Ministerul Educației a luat decizia ca orele de religie să fie opționale începând cu anul școlar 2015-2016. Ministrul Educaţiei, Mihai Sorin Câmpeanu, a declarat într-o conferință de presă în urma unei vizite la Vaslui că decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea obligaţiei de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie nu poate fi aplicată retroactiv, astfel încât aceasta va intra în vigoare din septembrie 2015.

Ping-pong între Protopopiat și Pro Democrația

Protopopul de Târgu-Neamț, părintele Ioan Dogaru susține punctul de vedere al Patriarhiei României, acela că orele de religie trebuie să fie obligatorii în școli.

„Fără doar și poate orele de religie sunt absolut necesare în școli. Copiii trebuie să fie educați în spiritul credinței și a moralei creștine”, a punctat Protopopul de Târgu-Neamț.

Nu de aceeași părere este însă societatea civilă din Târgu-Neamț reprezentată de Pro Democrația.

„Decizia Ministerului Educației a pornit de la hotărârea CCR  din noiembrie ca religia să fie opțională . Și până acum era opțională dar obligatorie din clasa I până la clasa a XII-a. Dacă pornim de la Constituție art. 1, alin. 3 că drepturile și libertățile sunt garantate, inclusiv cea religioasă, decizia e corectă. Fiecare e liber să creadă în ceea ce vrea, iar elevii sunt și ei liberi să aleagă în funcție de religia lor. Discutăm de foarte mult timp de nevoia de laicitate a statului și de separare a bisericii de stat. Aceasta decizie este în acest sens. Fiecare dintre noi trebuie să respectăm religia celuilalt, așa cum trebuie să respectam drepturile și libertățile esențiale într-o lume democratică și civilizată”, ne-a declarat prof. Emanuel Bălan, președintele ProDemocrația-Club Târgu-Neamț.

În Protopopiatul Târgu-Neamț predau doar 10 preoți ore de religie în școli cu tot cu cei de la Seminarul Mănăstire Neamț, majoritatea orelor de religie fiind predate de profesori de religie. (Ciprian Traian STURZU)

Articolul precedentNEAMŢ: Aglomerarea de gheaţă de pe Bistriţa rămâne constantă
Articolul următorNEAMŢ: Atac la poşetă în holul Policlinicii
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.