Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ parcurge noi etape în derularea Proiectului „Raftul cu iniţiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, axat pe consolidarea şi dezvoltarea activităţilor de voluntariat în biblioteci. Acest proiect a fost iniţiat de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi este gândit a se desfăşura în perioada mai 2014 – iunie 2015, în cadrul celor 16 biblioteci publice din România câştigătoare în procesul de selecţie.
În acest context, specialişti ai Bibliotecii Judeţene, au participat la sesiuni de training privind managementul voluntariatului şi managementul proiectelor de voluntariat, urmând ca în perioada următoare să participe la 2 traininguri ce au ca tematică metodele de educaţie nonformala, precum şi însuşirea metodologiei necesare pentru dezvoltarea creativităţii bibliotecarilor traineri în scopul organizării unor campanii de voluntariat de succes în biblioteca publică.
După cum precizează Mihaela Mereuţă, coordonatorul acestui proiect în Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ „ne propunem să punem activitatea de voluntariat în slujba obiectivului esenţial al bibliotecii publice care este acela al promovării studiului şi lecturii. Aşadar, acest proiect vizează şi o campanie de informare publică privind importanţa lecturii asupra dezvoltării individului, iar în acest context, formula locală a acestui proiect naţional este „PIATRA-NEAMŢ, CITEŞTE!” şi cuprinde următoarele activităţi: activităţi de lectură publică, ateliere de scriere creativă pentru copii şi tineri, organizarea unui Târg de carte a editurilor nemţene, organizarea unui concurs de cultură generală („Cine ştie, câştigă !”), ateliere de teatru-lectură, seri de lectură („Caravana lecturii publice”), donaţii de carte („O carte pentru biblioteca noastră!”). Voluntarii care vor alege să se implice în acest proiect vor participa la sesiuni de instruire în vederea organizării acestor activităţi, iar această experienţă va fi, cu siguranţă, una importantă sub aspectul implicării sociale, cu beneficii pe termen lung, pentru fiecare în parte”.
În perioada de până acum s-au înscris peste 50 de voluntari, urmând ca în continuare să aibă loc instruirea voluntarilor şi activitatea propriu-zisă de voluntariat. Ulterior, în funcţie de abilităţile şi opţiunile exprimate de fiecare voluntar, aceştia se vor implica în implementarea activităţilor proiectului care îşi propun, în principal, să creeze o mai bună percepţie a opiniei publice asupra voluntariatului şi a plus-valorii pe care o poate aduce în orice comunitate în care se desfăşoară. Între aceste activităţi se numără campaniile de lecturi publice, precum şi cursuri pe diferite teme, oferite gratuit membrilor comunităţii de către bibliotecari împreună cu voluntarii implicaţi în acest proiect.
Aşadar, biblioteca va fi, cum de altfel este cu predilecţie, prin acest proiect, o dată în plus un spaţiu al bucuriei de a dărui cunoaştere şi experienţă, pe de o parte, şi al şansei de a primi răspunsuri, pe de altă parte.