Jandarmeria Neamţ şi-a programat pentru astăzi şedinţa de bilanţ, fără să ţină cont că este marţi 13 – zi de mare ghinion în opinia altor instituţii respectabile. Au fost invitaţi colonelul dr. ing. Ion Peligrad, adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei Române, Ioan Vlad Angheluţă, prefectul de Neamţ, Constantin Iacoban, preşedintele Consiliului Judeţean şi şefii instituţiilor şi unităţilor cu care colaborează jandarmii. Cu toţii au apreciat activitatea militarilor, iar prefectul le-a promis sprijin în rezolvarea problemei sediului în care funcţionează IJJ Neamţ.
„Rămân în continuare o problemă spaţiile în care dumneavoastră vă desfăşuraţi activitatea, cu paşi mici încercăm să vă ajutăm, s-a reuşit la Roman, încercăm şi în celelalte localităţi să găsim soluţii”, a precizat Vlad Angheluţă.
La rândul său, comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ le-a mulţumit jandarmilor pentru sprijinul oferit în menţinerea ordinii publice, în special pentru combaterea infracţiunilor stradale şi l-a lăudat pe plutonierul Gabriel Hodorogea de la Roman, care a prins un tâlhar pe stradă, în timp ce se afla în timpul liber, la plimbare cu soţia. „Sperăm că şi în anul acesta cooperarea va fi cel puţin la nivelul anului trecut pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii”, a punctat comisarul şef Paul Tablan.
Şi în materialul de bilanţ, întocmit de IJJ Neamţ, este pomenit plutonierul Hodorogea. În acelaşi material se precizează obiectivele militarilor nemţeni: creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului şi crearea unui climat de ordine şi siguranţă publică în întreaga zonă de responsabilitate.
Anul trecut, Jandarmeria Neamţ a executat aproape 450 de misiuni de asigurare a ordinii publice, atât la manifestaţii, acţiuni de protest, greve generate de nemulţumiri legate de plata salariilor (de exemplu la Azochim), precum şi la manifestări culturale, artistice sau religioase. De asemenea, jandarmii au fost prezenţi la competiţiile sportive, la vizitele oficiale şi la alegeri, dar au răspuns şi la 827 de solicitări ale cetăţenilor făcute direct sau prin numărul de urgenţă 112.
Cele mai multe – 2.900 ca număr – au fost misiunile de menţinere a ordinii publice atât pe străzi şi în locuri publice, cât şi în staţiuni, în zona instituţiilor de învăţământ şi în pieţe, târguri, oboare şi alte locuri aglomerate.
Pe parcursul anului trecut, militarii au constatat comiterea a 223 de infracţiuni şi au aplicat 2010 sancţiuni contravenţionale, din care 886 amenzi, în valoare de peste 185.000 de lei, şi 1.120 avertismente. (Cristina MIRCEA)