0:00

NEAMȚ: Persoane motivate să se angajeze, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPeste 60 de persoane care fac parte din grupuri vulnerabile, din județul Neamț, au fost incluse în proiectul „Motivare pentru ocupare”, implementat de Fundația Motivation. 33 persoane dintre care 8 cu dizabilități și 25 de etnie romă, au absolvit, la sfârșitul anului, cursul de lucrător în alimentație publică și cel de agent curățenie clădiri și mijloace de transport și au obținut certificate de calificare. 3 dintre aceștia s-au angajat.

Gabi Comănescu, managerul proiectului „Motivare pentru ocupare” dă mai multe detalii despre acest proiect: „Este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin POSDRU care este dedicat persoanelor vulnerabile pe piața muncii. Pentru aceste persoane, ne-am propus să facilităm integrarea lor pe piața muncii, le oferim servicii de dezvoltare a potențialului profesional și acces la formare profesională și ocupare. Proiectul este implementat de Fundația Motivation România și se derulează, începând cu 29 aprilie 2014, în cinci regiuni ale țării: București-Ilfov, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est și Sud-Muntenia, pe o perioadă de 18 luni. Oferim informare și consiliere profesională, asta înseamnă întâlniri despre cum arată și despre cum ar trebui să te pregătești pentru piața muncii și consiliere despre cum să-ți cauți un loc de muncă. Cursul de motivare este un program de două zile, de dezvoltare personală, ne întâlnim cu oamenii, îi întrebăm ce cursuri de calificare ar vrea să urmeze, apoi îi trimitem la curs. După, începem să le căutăm un loc de muncă, îi îndrumăm să caute și singuri, căutăm și noi alături de ei. Și în ultimă instanță, acolo unde este cazul, putem să oferim și acompaniere la locul de muncă, pentru unii din beneficiarii noștri pentru că nu este foarte simplu să se descurce la un loc de muncă în primele zile. Cursurile de mediere au început în luna decembrie, iar până la momentul de față s-au angajat 3 persoane ce au beneficiat de aceste cursuri”.

Grupuri vulnerabile înseamnă persoane cu dizabilități, tineri de peste 18 ani care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție a copilului și persoanele de etnie romă. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013- Investește în oameni!

Angajatorul cu peste 50 de angajați, poate beneficia de facilități dacă încadrează pe un post o persoană cu dizabilități. Ei sunt obligați, prin lege, să încadreze 4% din personal, persoane cu dizabilități. Dacă nu o fac, plătesc jumătate din salariul minim brut pe țară, la stat. Iar angajatorii cu mai puțin de 50 de angajați pot face un contract cu AJOFM de la nivelul județean, prin care, pentru fiecare angajat cu dizabilități încadrat se primesc 500 de lei, subvenție. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentNEAMŢ: Starea medicală a ISU Neamţ: 1.811 zile de concediu şi 162 de spitalizare
Articolul următorVREMEA PAPAGALILOR
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.