Directorii din cele 113 școli care organizează examenul de Evaluare Națională au fost convocați astăzi, 12 iunie, în videoconferința organizată de șeful Inspectoratului Școlar Județean Neamț. Înaintea ședinței, inspectorul școlar general Mihai Obreja ne-a declarat că nu au apărut cazuri de infectare cu coronavirus, până acum și că școlile sunt dezinfectate și pregătite pentru proba scrisă de luni, 15 iunie. Ce încă nu se știe, nefiind primite informații oficiale de la ministerul Educației, sunt sumele cu care vor fi plătiți profesorii care vor supraveghea elevii, în clase. Și dacă lucrările elevilor din Neamț vor fi corectate în alt județ, așa cum a declarat ieri ministrul Educației.

În ciuda acestor incertitudini și pe fondul unor temeri față de riscuri, nici unul dintre profesorii înscriși în comisiile de organizare și desfășurare a examenului național nu s-a răzgândit. Iar dacă vor fi profesori în concediu medical, aceștia vor fi înlocuiți: „S-a urmărit ca în cele mai multe școli să fie pe cât posibil doi profesori asistenți în fiecare clasă, nu doar unul. Nu sunt probleme, avem număr suficient de profesori și pentru Evaluarea Națională, dar și pentru Bacalaureat. Sunt înscriși în jur de 1.100 de profesori în organizarea și desfășurarea examenelor naționale și ne-am fi descurcat și cu 500, în tot județul”, a declarat șeful IȘJ Neamț. Sunt peste 430 de clase pregătite pentru probele scrise de Evaluare Națională.

Emoții au fost zilele acestea în trei școli, după ce două femei de serviciu au fost confirmate infectate cu coronavirus și doi elevi au intrat în izolare la domicilii, având părinții confirmați pozitivi. Este cazul Școlii Gimnaziale nr. 2 Piatra-Neamț, Școlii Gimnaziale Gâdinți și Liceului Tehnologic „Vasile Sav” Roman.

(C.I.)