pietricica turism

farmacie cruceLa începutul lunii, în perioada 4-8 mai, ANPC Neamț a verificat pe raza județului 18 farmacii, magazine tip plafar și magazine nespecializate. În urma acțiunilor de control, abateri de la legislația în vigoare s-au constatat la 16 dintre acestea. Produsele care au intrat în vizorul inspectorilor ANPC au fost suplimentele sub formă de tablete, capsule, comprimate, tincturi de plante, soluţii hidroalcoolice din plante. A fost identificat la comercializare produsul ceai de soc Alevia cu data limită de consum depășită de 25 de zile. De asemenea, toți operatorii economici verificați practicau vânzările promoționale sau pe baza ofertelor cu reduceri de preț, ofertelor cu produse cadou, fără afișarea valabilității promoțiilor. Așadar, s-au găsit nereguli la:

* Alevia, Tonic General – preambalate în pachete de două bucăți etichetate „1+1 Gratis” sau Hepatoesențial – marcat pe ambalaj cu mentiunea “+20%” fără să existe și produsul martor, astfel încât consumatorul să poată compara prețurile afișate;

* Regulator al tensiunii “1+1 cadou” cu un preț pe ambalaj, iar vânzarea se face la bucată, desfăcându-se ambalajul colectiv;

* campanii promoționale care nu mai erau valabile, de exemplu: „La 2 cutii de Propolis pentru răceală și gripă, primiți o cană cadou” sau „La 2 cutii din gama Imunotus sau Proimunity primiți un pahar cadou”

La modul de etichetare al produselor s-au găsit nereguli la 12 din cei 18 operatori economici verificați. Înscrisuri ilizibile, neaccesibile consumatorilor sau scrise cu pixul au fost, în general, abaterile constatate.

Ca urmare a constatărilor făcute, s-au aplicat 6 amenzi contravenţionale în valoare totală de 8.500 lei şi 10 avertismente. (Oana IOSUB-TOMA)