Ministerul Educaţiei a publicat joi, 7 iulie, pe pagina web admitere.edu.ro, ierarhia la nivel judeţean a absolvenţilor claselor a VIII-a, pentru admiterea acestora la liceu.

examenÎn Neamț, situația mediilor de admitere ale viitorilor liceeni nu este una tocmai roz, ceea ce va face ca cel puțin pentru următorii ani, profesorii de liceu să aibă o misiune aproape imposibilă. Aceea de a-i ajuta să absolve ciclul liceal și să obțină diploma de bacalaureat. Asta, în contextul în care dintre cei 4.303 de candidați la Evaluarea Națională (cu medii), 903 (aproximativ 32 de clase) au medii de admitere cuprinse între 2.22 și 4.99. Aceștia reprezintă 20% dintre absolvenții de gimnaziu, cu medie de admitere. Aici nu sunt luați în calcul cei care au absentat de la Evaluarea Națională și cei care nu s-au înscris deloc pentru testări.

La celălalt capăt, există și elevi cu care învățământul nemțean se poate mândri. Astfel, cea mai mare medie de admitere înregistrată în județ – 9,98 – apare în dreptul singurei eleve care a reușit performanța de a obține media 10 la Evaluarea Națională. Este vorba despre Miruna-Mihaela Ignat, de la Colegiul Național ”Roman Vodă” din Roman. În total, elevi cu medii de admitere cuprinse între 9,98 și 9 sunt 504. Înscrierea în clasa a IX-a în liceele de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere, care este media ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională (cu o pondere de 75%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 25%). Ierarhia completă a mediilor poate fi vizualizată, aici.

(Marian TEODOROF)