pompier incendiu mareMagazia Primăriei Grumăzeşti, o construcţie sănătoasă din bârne de stejar, mare de 300 mp, s-a făcut scrum, în după-amiaza de 9 februarie. Când au ajuns acolo, pompierii militari au găsit tot interiorul numai flacără şi n-au mai reuşit să salveze nimic.

„La locul indicat s-au deplasat doi ofiţeri, un maistru militar şi 13 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu Neamţ cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă”, a declarat slt. Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. „La sosirea militarilor, incendiul cuprindea în totalitate depozitul şi exista riscul să se extindă la depozitul vecin. Pompierii au protejat depozitul vecin şi au desfăşurat operaţiuni de stingere până în jurul orei 19”.

Construcţia a ars complet, cu tot cu bunurile care erau în interior: 818 pubele din PVC, aproximativ 40 de tone de ştiuleţi de porumb, şase tone de orz şi patru tone de grâu, mobilier şi un utilaj agricol. După ce-au stins focul, pompierii au stabilit că a fost vorba despre o acţiune intenţionată, deşi ora părea nepotrivită pentru aşa ceva.

De aceeaşi părere este şi primarul Constantin Mătase: „Eu ştiu sigur că vineri, un om din sat a intrat acolo fără voia nimănui şi a depozitat nişte cereale. Am avut nenumărate discuţii cu el, i-am explicat că nu are dreptul să intre când vrea el în depozitul primăriei, dar nu ai cu cine te înţelege. El spune că lui taică-su i-au luat boii la CAP şi, în compensare, îşi ţine acolo porumbul. Eu nu spun că el a dat foc, dar având în vedere că m-a ameninţat ba că-mi taie gâtul, ba că pune foc, pot să am o bănuială. Oricum prea a ars dintr-o dată, pe toată suprafaţa. Când porneşte flacăra dintr-un capăt durează ceva până se extinde, mai ales că magazia era mare, avea 300 mp. La ora 12 am trecut eu pe acolo, că mi-am luat nepoata de la grădiniţă şi-am dus-o acasă, nu era absolut nimic. La ora 13 au fost nişte băieţi de la primărie, şi totul era în regulă. Iar 20-30 de minute mai târziu, cineva a văzut fum, iar înăuntru flacără de jur împrejur, ca şi cum ar fi stropit cu benzină. Altă cauză nici nu avea cum să fie pentru că magazia nu era branşată la reţeaua de curent, să zici că a fost vreun scurtcircuit. Eu am dat declaraţie la poliţie şi de acum aştept să vedem dacă vor găsi vinovatul”.

În opinia primarului, pagubele sunt cam de 4 miliarde de lei vechi. Mari şi greu de crezut că ar putea fi recuperate de la un om de rând. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru distrugere şi fac investigaţii pentru a stabili cine este autorul. (C. MIRCEA)