0:00

NEAMŢ: Întâlnire memorabilă cu Matei Vişniec la „Kirileanu”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiBiblioteca Judeţeană “Kirileanu” vă aşteaptă miercuri, 6 mai, ora 11:30, la o întâlnire memorabilă cu Matei Vişniec şi invitaţii săi. Turneul mai amplu pe care dramaturgul român, stabilit la Paris, îl face în Bucovina, spaţiu din care provine, şi în zonele adiacente, a inclus, la această a treia ediţie, şi oraşul Piatra-Neamţ spre bucuria publicului interesat de gesturi culturale la superlativ.

Invitaţii lui Matei Vişniec la Piatra-Neamţ vor fi actorul Constantin Chiriac, directorul Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu şi Eric Deniaud, un artist francez extrem de talentat, absolvent al Institutului Internaţional al Marionetei din oraşul Charleville-Mézière situat în nordul Franţei, institut celebru în întreaga lume, creat de artista de origine română Margareta Niculescu. Aşadar, programul de la Biblioteca Judeţeană va cuprinde o conferinţă-dezbatere pe tema naturii intime a teatrului şi a mesajului social şi estetic, individual şi emoţional pe care îl transmitre creaţia teatrală. De asemenea, ca exemplificare a dezbaterii, publicului îi va fi oferit spectacolul de marionete pentru adulţi “Voix dans le noir” / “Voci în întuneric”, ce poartă amprenta artistică a lui Eric Deniaud, precum un recital de poezie susţinut de Constantin Chiriac.

Itinerariul pietrean al lui Matei Vişniec şi al invitaţilor săi va mai include şi un recital de poezie religioasă susţinut de Constantin Chiriac la Biserica “Sf. Ioan” (ora 17:00), spectacolul de teatru “Trei nopţi cu Madox” oferit, la Colegiul Naţional “Petru Rareş”, de Teatrul Dramatic “Fani Tardini” din Galaţi (ora 17:00), iar de la ora 19:00, la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ, cărţile (“Negustorul de începuturi de roman” – distins cu Premiul Augustin Frăţilă, “Omul din care a fost extras răul” şi “Tara lui Gufi”) şi spectacolele (“Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt”) lui Matei Vişniec vor încheia un episod cultural de excepţie pentru oraşul Piatra-Neamţ.

Adrian Alui Gheorghe, iniţiatorul şi organizatorul programului de la Piatra-Neamţ: “Acţiunea de la Piatra-Neamţ face parte dintr-un program mai amplu al scriitorului complex care este Matei Vişniec, una din vocile cu adevărat europene ale literaturii noastre. Sper ca publicul din Piatra-Neamţ să aprecieze şi să fie alături, la toate momentele pe care le propunem. Mulţumim coordonatoarei programului pentru România al lui Matei Vişniec, scriitoarea Carmen Steiciuc din Suceava, pentru faptul că a acceptat să ne includă în acest prestigios şi selectiv turneu”.

Articolul precedentBACĂU: Prinşi cu petrolul furat!
Articolul următorNEAMŢ: Videoconferinţă înainte de 1 Mai
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.