Actualizare: Prefectura Neamț a oferit informații suplimentare cu privire la cele două incidente: „La fabrica din Turturesti este in curs de finalizare acțiunea de curățare a zonei inundate cu apă uzată, industriala, de culoare alba, care din cauze tehnice, au ajuns în rețeaua pluviala. Mîine vom avea și probele de laborator. Se va analiza și felul sancțiunii.

La Lacul Izvorul Muntelui , echipa mixtă, SGA, GNM, DSP, DSP, este acum pe lac. Se prevalează probe de apă și pești morți. Mîine continua ancheta pentru a putea fi descoperită cauza mortalității , și cine se face vinovat.

Există suspiciunea ca ar proveni de la una dintre crescătoriile de pe lac. Așteptam concluziile specialiștilor”.

Știre iniațilă: Prefectul de Neamț, Adrian Niță a anunțat în această seară, 15 mai, că s-au produs două incidente de mediu – la fabrica Köber și pe lacul Izvorul Muntelui. Un localnic din Turturești a alertat la 112 că apa uzată de la fabrica Köber se scurge în afara sistemului, în rețeaua publică de colectare ape pluviale și până în șanțul de pe marginea șoselei. La fața locului au fost trimise echipe de la Garda de Mediu Neamț și de la Apele Române – Sistemul de Gospodărire Neamț. Cel mai probabil o avarie a dus la acest incident, dar echipele erau încă la fabrica din Turturești pe la ora 19. „A fost trimisă o vidanjă, pentru a evacua surplusul de apă, deocamdată nu avem date despre cauza acestui incident”, a declarat Iftime Petrariu, șeful GNM Neamț.

Aceeași echipă va pleca spre lacul Izvorul Muntelui, de unde există o altă sesizare privind mai mulți păstrăvi morți. Acolo ar urma să ajungă și reprezentanți de la Direcția de Sănătate Publică Neamț, de la Direcția Sanitară Veterinară Neamț, după cum a anunțat prefectul Adrian Niță. Zona în care au fost văzuți păstrăvii morți este de la port spre Potoci, a adăugat Iftime Petrariu. „Asta ar fi localizarea, făcută de șeful Poliției Portuare. În zonă sunt câteva crescătorii de păstrăv, este acolo și aria care aparține de Universitatea „Al.I. Cuza” Iași, nu se știe deocamdată de unde provin acei pești morți. Echipele vor ajunge la lac, vor lua probe de apă, probe de păstrăv și vor fi analizate. Urmează o anchetă”, a maii precizat șeful Gărzii de Mediu Neamț.

C.I.

 

Articolul precedentL4 Speranţa Răuceşti şi Victoria Horia se pregătesc de finala campionatului
Articolul următorScandal la ISJ Neamț: fosta conducere răspunde la acuzații