tg general stefan danilaȘtefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al Armatei Române și actual consilier al premierului Victor Ponta, a fost propus, alături de alți trei nominalizați, pentru acordarea titlului de cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț. Ceilați trei sunt: profesorul Nicolae Scurtu, de la Văratic, învățătoarea Elisabeta Gheorghiță, în vârstă de 94 de ani, și profesorul universitar Cristina Emanuela Dascălu, ce predă la o universitate din SUA.

Generalul Ştefan Dănilă a fost numit de premierul Victor Ponta începând cu 1 ianuarie 2015 în funcţia de consilier de stat în Cancelaria premierului. Decizia de numire a fost semnată în decembrie 2014, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2015.

Ștefan Dănilă s-a născut la data de 14 mai 1965 în orașul Târgu-Neamț . După absolvirea Liceului Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc în 1983, a urmat cursurile Școlii Militare de Ofițeri Activi de Aviație „Aurel Vlaicu” din Boboc (1987), precum și Facultatea Interarme din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare (1998-2000). Și-a continuat de-a lungul timpului pregătirea în domeniul militar, urmând multiple cursuri de carieră, nivel și specializare. A atins apogeul învățământului militar, urmând cele mai importante cursuri din domeniul apărării naționale: cursul postuniversitar de perfecționare în conducerea marilor unități operative din Forțele Aeriene în cadrul colegiului de război (2005), precum și cursul cu tematica “Probleme actuale ale securității naționale” – organizat de Colegiul Național de Apărare.

A obținut în anul 2009, titlul academic de “Doctor în Științe Militare”, cu lucrarea „Securitatea aeriană în contextul globalizării“. După absolvirea Academiei de Înalte Studii Militare, generalul Dănilă şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Grupului 95 Aviație Vânătoare şi al Centrului 95 Trecere pe Avioane Supersonice (ulterior acestea devenind Baza 95 Aeriană) până în anul 2005, când a fost numit şef de secţie (secţia metodică pregătirii în zbor) din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene.

În aprilie 2008 comandorul Dănilă a fost numit comandant al Bazei 95 Aeriene (actuala Flotilă 95 Aeriană), iar după numai cinci luni a fost numit comandant al Bazei 90 Transport Aerian (actuala Flotilă 90 Transport Aerian-Otopeni). La data de 25 octombrie 2009 a fost avansat la gradul de general de flotilă aeriană (cu o stea). Începând cu data de 1 octombrie 2010 a fost numit în funcția de locțiitor al șefului Statului Major General. La 1 decembrie 2010 generalul de flotilă aeriană Ştefan Dănilă a fost avansat la gradul de general maior (cu două stele). De ziua Forțelor Aeriene, la 20 iunie 2011, generalul maior Ștefan Dănilă a fost avansat la gradul de general-locotenent (cu trei stele). (C.T. STURZU)