politie control traficAflaţi permanent în căutarea unor noi metode de escrocare a bătrânilor, infractorii au început să folosească „recalcularea pensiilor” (reală şi de actualitate) drept pretext pentru a afla unde-şi ţin economiile viitoarele lor victime.

O bătrână de 82 de ani din Podoleni a fost deja jefuită, în ziua de 6 februarie, când la uşa ei au bătut doi bărbaţi care i-au spus că i-au adus nişte bani rezultaţi din recalcularea pensiei. I-au dat o bancnotă de 200 de lei şi i-au cerut rest numai ca să vadă unde ţine banii, iar apoi i-au distras atenţia şi, în timp ce unul completa „chitanţa”, celălalt i-a furat cei 3500 de lei pe care îi avea bătrâna.

„În urma cercetărilor efectuate de către polițiști până în acest moment, s-a stabilit că bărbații s-au deplasat cu un autoturism marca VW de culoare albastră și numere de înmatriculare străine, conținând combinația de litere HDH”, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

Pentru combaterea acestor genuri de infracțiuni, polițiștii nemțeni vă recomandă:

– nu permiteţi străinilor să intre în casă sau în curte sub diferite pretexte: oferirea de ajutoare sau bani, vânzarea/cumpărarea de produse, folosirea telefonului, schimbul unor bancnote;

– solicitați persoanelor, care se prezintă sub diferite calități, să se legitimeze;

– evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă! Păstraţi documentele și bunurile în locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavoastră și nu divulgați aceste informații altor persoane.  

De asemenea, poliţiştii vă recomandă să nu vă lăsaţi tentaţi de preţurile produselor oferite spre vânzare de către persoane necunoscute întrucât acestea reprezintă doar mijlocul prin care infractorii urmăresc să intre în locuința dumneavoastră.

Dacă ați fost victima unei astfel de infracțiuni, nu lăsați să treacă timp de la comiterea faptei și sesizați-ne prin apelul unic de urgență 112!

De asemenea, dacă ați fost contactat de către astfel de persoane sau ați asistat la săvârșirea unei astfel de infracțiuni, polițiștii vă recomandă să rețineti semnalmentele persoanelor implicate sau caracteristicile mașinilor( numar de inmatriculare), date pe care să le sesizați imediat Poliției! (C. MIRCEA)