bicaz izvoru alb indicatorElevii școlii din Secu (Bicaz) au fost mutați, la acest început de an școlar, în unitatea de învățământ din Izvoru Alb. Este vorba de una dintre structurile (aceasta aparține de Școala Nr. 1 Bicaz – n.r.) cu cel mai mic număr de elevi din județul Neamț. La Secu ar fi trebuit să meargă la cursuri 5 elevi cuprinși în clasele I-IV. Doi dintre ei sunt din Izvoru Alb și ceilalți din Secu. Decizia de mutare a elevilor de la Secu la Izvoru Alb a apărut, așa cum spune primarul Bicazului, Nicolae Sălăgean, în urma unui control făcut de Inspectoratul de stat în construcții.

Inspectorii au constatat că școala de la Secu prezintă un risc pentru siguranța copiilor, deoarece aceasta se află într-o zonă care prezintă alunecări de teren. În ultimii ani, pereții școlii s-au fisurat și s-a ajuns la concluzia că elevii trebuie mutați. I-am dus în școala de la Izvoru Alb care, deși a fost închisă pentru o perioadă de timp, s-a păstrat foarte bine. Copiii pot învăța acolo”, a precizat edilul Bicazului.

Școala de la Izvoru Alb se alătură zecilor de clădiri din Neamț care nu au autorizație sanitară de funcționare, principalul motiv fiind acela al lipsei alimentării cu apă. În Izvoru Alb există o rețea de apă care nu ajunge până la școală și care a fost realizată fără autorizație (detalii AICI). Între fosta școală de la Secu și cea de la Izvoru Alb este o distanță de aproximativ 6 km. Transportul elevilor este asigurat de locuitorii din zonă, cu sprijinul financiar al Primăriei Bicaz. Cu puțin înainte de începerea anului școlar s-a pus problema desființării acestei structuri, iar în acest scenariu copiii ar fi fost purtați cale de aproximativ 15 km până la școala de centru, de la Bicaz. S-a renunțat la această idee ca urmare a faptului că elevii sunt prea mici pentru a fi cazați la internatul de la Liceul Bicaz (în cursul săptămânii), iar transportarea zilnică pe un drum (forestier) atât de lung ar fi însemnat cheltuieli prea mari pentru bugetul local. (M. TEODOROF)

Articolul precedentACTUALIZARE Percheziţii DNA la Bacău! E vizată achiziţionarea de turbine eoliene!
Articolul următorCasa de Asigurări de Sănătate Neamț verificată de Curtea de Conturi
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.