UPDATE 7: Primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriță, a fost reținut luni seară, 2 februarie, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul privind gala în care a boxat Lucian Bute la București în iulie 2011, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare. El este suspectat că în anul 2011 a dirijat către două firme o parte din banii primiți de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, pentru un contract de achiziție publică atribuit cu încălcarea dispozițiilor legale, potrivit surselor citate.
UPDATE 6: Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja a fost reţinut, luni, 2 februarie, de procurorii DNA, în dosarul Gala Bute, pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la abuz în serviciu. Avocatul lui Rudel Obreja, Cătălin Dancu, a declarat, la ieşirea din sediul DNA, că clientul său a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat marţi la instanţa supremă cu propunere de arestare preventivă. Dancu a precizat că Obreja a dat o declaraţie amplă în faţa anchetatorilor în care a respins acuzaţiile ce i-au fost aduse, şi anume cele de spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la abuz în serviciu. Avocatul a mai spus că, din punctul său de vedere, faptele lui Obreja nu au nicio legătură cu Elena Udrea sau senatorul Ion Ariton şi că este posibil ca şi fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, să fie chemat la audieri.
UPDATE 5: Consiliul Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul afirmaţiilor făcute de deputatul Udrea, în urma începerii urmăririi penale pe numele ei, de către procurorii anticorupţie, au declarat luni, 2 februarie, pentru MEDIAFAX, surse din CSM. Potrivit surselor citate, în urma afirmaţiilor lansate în ultima perioadă, în spaţiul public, de către deputatul Elena Udrea, în cadrul cărora a făcut mai multe referiri la activităţi desfăşurate la nivelul DNA, conducerea CSM a sesizat Inspecţia Judiciară. CSM arată, într-un comunicat de presă transmis MEDIAFAX, că în acest caz inspectorii judiciari vor face verificările necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor DNA, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.
„Consiliul Superior al Magistraturii solicită tuturor factorilor implicaţi să aibă în vedere faptul că sunt în desfăşurare proceduri judiciare şi este necesar să fie respectată obligaţia de rezervă ce incumbă fiecărei persoane pentru a se evita prejudicierea unor instituţii fundamentale ale statului de drept„, potrivit sursei citate.
Primarul oraşului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă (PSD – foto), a fost adus luni după-amiază la DNA, de către anchetatori, după ce la locuinţa sa au avut loc percheziţii, în dosarul Gala Bute. Cornel Resmeriţă a ajuns la sediul DNA în jurul orei 17:30, fiind însoţit de anchetatori, care l-au ridicat de la locuinţa sa din Lupeni, judeţul Hunedoara. La DNA au mai fost aduşi, cu mandat, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea în mandatul acesteia la Ministerul Dezvoltării, şi omul de afaceri Adrian Gărdean, care controlează SC Termogaz Company SA. Surse judiciare au precizat că Adrian Gărdean este naşul lui Ion Bîrcină, finul judecătorului de la Curtea Constituţională Toni Greblă, ultimii doi urmăriţi penal într-un alt dosar. Procurorii DNA au făcut luni 18 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Hunedoara şi Gorj, la sediile mai multor firme şi la persoane suspectate de fapte de corupţie, în dosarul Gala Bute. Opt persoane sunt duse la audieri la sediul central al DNA, în urma percheziţiilor. Anchetatorii au ridicat din locuinţa primarului Cornel Resmeriţă o serie de documente.
UPDATE 4: Deputatul Elena Udrea a anunțat luni, 2 februarie, că nu va contesta controlul judiciar impus de DNA în dosarul Gala Bute. Politiciana a mai precizat că „nu are încredere aproape în nimeni în acest moment” și că se simte ”mai în siguranță supravegheată de poliție”, precizând că deși nu este ”parte a sistemului” știe cum funcționează. „Nu am încredere aproape în nimeni în acest moment”, a precizat Udrea, într-o declarație făcută la Palatul Parlamentului. „Leg ce mi se întâmplă de lucrurile pe care le știu despre cum funcționează sistemul. Nu sunt parte a sistemului”, a adăugat Udrea. Ea a mai spus că nu acuză cu nimic SRI și că ”un om, și anume Coldea nu înseamnă o instituție”. „Nu acuz cu nimic SRI, un om nu înseamnă o instituție. Domnul Coldea este doar un om”, a arătat Udrea. Anterior, Udrea declarase că împlicarea sa de către DNA în dosarul Gala Bute este determinată de acuzațiile sale la adresa directorului interimar al SRI, Florian Coldea și că reprezintă o încercare de intimidare și decredibilizare a sa. Declarațiile Elenei Udrea:
-
Recunosc, sunt vinovată că am dorit ceea ce au dorit milioane de români în 2010, să-l vedem le Lucian Bute boxând în România.
-
Am dorit ca acest meci să se întâmple în țara lui. Dacă este o vină că am vrut ca ministerul pe care l-am condus să-și facă promovare cu cel mai mare campion pe care îl aveam la acea vreme, atunci mi-o asum. A fost o oportunitate pe care am găsit-o în interiorul Guvernului ca acest minister să folosească fonduri europene pentru a promova imaginea României și pentru a da satisfacție milioanelor de români.
-
MDRT nu a făcut decât un singur lucru: a cumpărat publicitate în cadrul galei.
-
Mi se pare evident în acest dosar (dosarul Gala Bute – n.r.) că apariția lui este legată de declarațiile pe care le-am făcut la adresa generalului Coldea. Nu se poate să faci percheziții la patru ani și ceva de la eveniment, ce mai poți să găsești după patru ani și ceva? Consider că este o încercare de intimidare și de decredibilizare a mea, într-un dosar de acum patru ani. Decredibilizarea mea se face prin îngroparea în acuzații, în cauze penale.
UPDATE 3: Fostul șef al Federației Române de Box, Rudel Obreja, a fost adus la DNA, în urmă cu câteva minute. La DNA a fost adus și omul de afaceri Adrian Gărdean. Cei doi au fost ridicați în urma perchezițiilor care au avut loc luni, 2 februarie, la domiciliile acestora. La venirea la DNA, Rudel Obreja a declarat că banii pentru Gala Bute au fost primiți legal. În cursul dimineţii, DNA a cerut aviz de la Parlament și pentru urmărirea penală a senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, în dosarul Gala Bute, în care este suspectat de fapte de corupţie. Senatorul Ariton cere ca ancheta să se încheie definitiv, motiv pentru care va solicita colegilor să se permită anchetarea sa. „Ancheta își urmează cursul. N-o să cer colegilor mei să tergiverseze ancheta, dimpotrivă, vreau să se termine cât mai repede. De 4 ani se tot discută de Gala Bute, cred că e cazul să se încheie. S-a mai finalizat o dată ancheta, acum iar o iau de la capăt. Probabil se va finaliza și iar o vor mai relua”, a declarat Ion Ariton, pentru turnulsfatului.ro. Comunicatul DNA în cazul senatorului Ariton: http://www.pna.ro/faces/comunicat.xhtml?id=5851. La această oră (15:00), Elena Udrea susţine o conferinţă de presă!!!!
UPDATE 2: Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării, a fost adus cu mandat, luni, 2 februarie, la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în dosarul Gala Bute, informează Agerpres. La sosirea la sediul DNA, el nu a făcut declarații. Ștefan Lungu, fost consilier în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) condus de Elena Udrea, ar fi primit în anul 2010 suma de 700.000 de lei de la societatea Termogaz Company SA pentru a-și folosi influența față de angajați din cadrul ministerului în vederea efectuării plăților prin care erau finanțate contractele de lucrări publice, potrivit unor surse judiciare. Procurorii DNA au efectuat luni mai multe percheziții în dosarul privind gala în care a boxat Lucian Bute la București, în iulie 2011, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare. Sursele citate au precizat că se fac percheziții la: Ștefan Lungu, în localitatea Corbeanca, județul Ilfov; Adrian Gărdean, în comuna Snagov, sat Ciofliceni, județul Ilfov; Rudel Obreja, fost președinte al FRB, la adresa din București, sector 2; Miron Lupulescu, în Hațeg, județul Hunedoara; Cornel Resmeriță, la adresa din județul Hunedoara, localitatea Lupeni; Gheorghe Nastasia, la adresa din localitatea Bușteni, județul Prahova, dar și la firmele SC Termogaz Company SA, SC Rogard Coom Impex SRL, SC Consmin SA, SC Last Time Studio SRL.
FOTO: Ștefan Lungu și Elena Udrea
UPDATE 1: Procurorii DNA au făcut, luni, 2 februarie, 18 percheziţii în Bucureşti şi 4 judeţe, la sediile mai multor firme şi la persoane suspectate de fapte de corupţie, în dosarul Gala Bute, printre locuinţele percheziţionate fiind şi cea a lui Rudel Obreja, precum şi domiciliul primarului din Lupeni – Hunedoara. Procurorii vor audia 8 persoane în dosarul Gala Bute, în care sunt vizate noi fapte de corupţie privind foşti angajaţi ai Ministerului Dezvoltării, printre cei care vor fi duşi la DNA pentru a da declaraţii fiind şi fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, spun surse judiciare. Tot în judeţul Hunedoara sunt percheziţii la firmele Termogaz Company din Haţeg, Rogard Coom Impex SRL, tot din Haţeg, Consmin SA din Petroşani şi Last Time Studio SRL din Câmpina, au precizat sursele judiciare. Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, în dosarul Gala Bute sunt noi infracţiuni de corupţie care vizează foşti angajaţi ai Ministerului Dezvoltării din perioada în care instituţia a fost condusă de Elena Udrea. Anchetatorii suspectează că s-ar fi fraudat fondurile Ministerului Dezvoltării, în perioada mandatului Elenei Udrea, pentru a fi trecute în patrimoniul lui Rudel Obreja şi pentru ca acesta să obţină un credit de la BRD. Omul de afaceri Adrian Gărdean, care controlează SC Termogaz Company SA, este suspectat că a transferat în contul SC Europlus Computers SRL sumele de 900.000 de lei, la 28 decembrie 2011 şi 2,1 milioane de lei, la 29 decembrie 2011. „Pentru a justifica aceste plăţi, între cele două societăţi comerciale s-a încheiat un contract de publicitate având ca obiect prestarea de servicii cu ocazia galelor de box ce urmau să fie organizate de Obreja Rudel”, se arată în documentele citate.
FOTO: Elena Udrea şi Rudel Obreja
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului de Neamț, Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării. DNA arată, în cererea de avizare a urmăririi penale a deputatului Elena Udrea, că aceasta este suspectată de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Comunicatul DNA în cazul deputatului Elena Udrea: http://www.pna.ro/faces/comunicat.xhtml?id=5852
FOTO: Elena Udrea la ieşirea de la DNA