pietricica turism

ciocan judecatorDupă 5 ani de anchete şi procese, dosarul pensiilor penale de la Fibrex a fost soluţionat definitiv de Curtea de Apel Bacău. Trecerea timpului a fost un avantaj pentru mulţi dintre inculpaţii care au fost achitaţi pentru diverse infracţiuni, de la dare de mită, până la fals în înscrisuri oficiale, doar pentru că a intervenit prescripţia.

Constantin Lupu (63 de ani) din Piatra Şoimului, cel care a fost considerat capul “afacerii” nu a atacat sentinţa de la Neamţ şi a rămas cu 3 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 5 ani. Maria Oană (57 de ani) din Piatra Neamţ, a fost achitată pentru dare de mită şi a primit doi ani cu suspendare. Ceilalţi 22 de inculpaţi din dosar, beneficiari ai pensiilor nemeritate, au primit majoritatea amenzi penale de 1.000 de lei, iar câţiva au pedepse cu suspendare între două şi nouă luni, cu diverse termene de încercare. În rest, instanţa a decis că “menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate”.

Iar sentinţa apelată stabilea recuperarea a 4165 de euro şi 1708 lei de la Constantin Lupu şi a sumei de 5915 euro de la Maria Oană, şi îi obliga pe “pensionarii fabricaţi” să restituie Casei de Pensii Neamţ diverse sume, cele mai mari fiind între 20.000 şi 35.000 de lei.

Iniţial, Lupu a fost cercetat pentru trafic de influenţă, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată si complicitate la înşelăciune. Anchetatorii l-au acuzat că a falsificat cărţile de muncă şi adeverinţele de vechime ale unor persoane disponibilizate de la Fibrex acum 10-14 ani şi, cu ajutorul Mariei Oană, i-a “pensionat” contra cost. Fiecare doritor de pensie a cotizat cu sume între 400 şi 600 de euro şi a devenit beneficiarul unui dosar aparent legal, care a fost depus la Casa de pensii Neamţ. Doi funcţionari din cadrul instituţiei au fost şi ei cercetaţi, dar n-au fost trimişi în judecată. (C. MIRCEA)