cjas neamt 01Doar 4 persoane au trecut pragul Casei de Asigurări de Sănătate Neamț vineri, 1 mai. Deși angajații CJAS au avut program cu publicul, într-o zi liberă, tocmai pentru a veni în ajutorul nemțenilor care nu și-au procurat cardul de sănătate, oamenii nu s-au arătat interesați de acest lucru. Mai mult, din cele 4 persoane care s-au prezentat la sediul CJAS, doar două și-au ridicat cardul de sănătate. Celelalte două au venit să ceară niște informații. La nivel de unități sanitare, președintele CJAS Neamț, jr. Radu Firăstrău a declarat că nu au fost probleme: „Dar, de luni vom vedea cu adevărat cum funcționează sistemul pentru că, în aceste zile, nu a fost foarte solicitat”.

De asemenea, președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a lăsat o portiță deschisă pentru cei care nu se prezintă cu cardul de sănătate la furnizorii de servicii medicale.

„Vom avea în sistemul informatic o evidență clară a acelor servicii medicale acordate fără a prezenta cardul. În perioada imediat următoare ne vom concentra pe aceste situații. Nu dorim ca un pacient care, din diverse motive, nu a intrat în posesia cardului să nu primească serviciu. Nu ne dorim ca un servicu acordat de un furnizor de servicii medicale să nu îi fie decontat acestuia, dar sigur că trebuie să monitorizăm aceste servicii, dacă există rea-voință, nu vreau să folosesc cardul sau furnizorul nu vrea să folosească cardul, noi monitorizăm toate aceste situații”. Acest lucru se va permite doar o perioadă de timp, până se va acomoda toată lumea cu noul card de sănătate și cu folosirea acestuia”, a mai spus jr. Radu Firăstrău.

Sâmbătă, 2 mai, până la această oră, 11 carduri au fost eliberate posesorilor. Iar mâine, 3 mai, Biroul de eliberare a cardului de sănătate din cadrul CJAS Neamț va fi deschis publicului, astfel încât cei care nu au intrat în posesia acestuia, o pot face. (Oana IOSUB-TOMA)