0:00

NEAMŢ: Conferință despre „Controlul integrat al poluării cu nutrienți”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiReprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai instituțiilor cu atribuții în implementarea Directivei Nitrați în România, alături de reprezentanți ai autorităților județene au participat, astăzi, 6 mai, la o sesiune de discuții referitoare la implementarea proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți în regiunea de dezvoltare Nord-Est”. Dintre temele supuse dezbaterilor amintim: Abordări legislative în domeniul controlului poluării cu nutrienți; Măsuri pentru reducerea efectelor presiunilor din agricultură; Calitatea surselor de apă cu accent pe situația nutrienților în spațiul hidrografic Bârlad-Prut; Măsuri de protecția mediului în zonele rurale și Efectul asupra stării de sănătate a excesului de nitrați a apei din fântână.

„Putem face investiții, putem adapta legislația, dar trebuie să ajungem să schimbăm mentalitatea oamenilor. Obiectivul proiectului este acela de a sprijini Guvernul României în îndeplinirea cerințelor Directivei Nitrați a UE prin reducerea poluării cu nutrienți a corpurilor de apă și promovarea modificărilor comportamentale la nivel de comunitate”, a precizat Daniela Cătana, consilier superior în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

L a nivel național, proiectul a avut cele mai mari investiții în Regiunea Nord-Est,  26 de localități fiind beneficiarele finanțărilor nerambursabile. În județul Neamț sunt 3 astfel de localități: Gherăești, Dumbrava Roșie și Bodești. Aici s-au construit platforme de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere. Toate aceste construcții au fost finalizate în acest an iar valoarea investițiilor depășește 4 milioane de lei.

România aplică din 2013 un Program de acţiune pentru protectia apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole la nivel naţional. Potrivit specialiștilor prezenți la conferință, poluarea cu nutrienți poate afecta nu numai solul, ci și apele, atât cele de suprafață, cât și cele subterane. Depozitarea necorespunzătoare a gunoiului de grajd, dar și neizolarea latrinelor fac ca nitrații și nitriții să ajungă în pânza freatică și, de aici, în apă. Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitrați și nitriți o reprezintă apa din fântâni. (M. TEODOROF)

Articolul precedentANM: Ploi, vijelii, grindină
Articolul următorNEAMŢ: Crimă cu ibricul la Farcaşa
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.