Valerica PATRICHI
Valerica PATRICHI

Preșcolarii și elevii claselor pregătitoare – VIII, din județele Moldovei, se vor întrece în dansuri și cântece populare, în 10 mai, pe scena Căminului Cultural din Borlești, cu ocazia celei de-a III-a ediții a concursul cultural-artistic regional „Nestemate populare pe plaiuri nemțene… Valerica Patrichi”. Organizatorii, reprezentanții școlilor gimnaziale din Ruseni și Vaduri, au spus că acest concurs se dorește a fi un manifest al tradițiilor populare din zona Moldovei.

Prin derularea acestuia dorim să reunim pe scena Căminului Cultural Borlești preșcolarii și elevii școlilor din județul Neamț, în ideea de a se cunoaște mai bine, de a promova tradițiile locale și a deveni o poartă deschisă spre noi forme de exprimare prin muzică și dansuri populare. Proiectul își propune atragerea unui număr cât mai mare de elevi pentru promovarea obiceiurilor și tradițiilor românești precum și readucerea în fața spectatorilor a cântecelor și dansurilor populare uitate sau abandonate de-a lungul timpului”, potrivit organizatorilor.

Concursul este, totodată, și un omagiu adus interpretei de muzică populară Valerica Patrichi, fostă solistă a ansamblului „Cernegura” din Piatra-Neamț, născută în satul Ruseni. Competiția regională are două secțiuni, una de interpretare numită „Sunt fată de la Borlești”și una de dansuri populare intitulată „Hai să dăm mână cu mână…”. Pentru ambele secțiuni vor fi acordate câte trei premii, pentru fiecare an de studiu, premiul special al juriului și diplome de participare. Mâine, 4 aprilie, este ultima zi de înscrieri. (M. TEODOROF)