card sanatate 03Cardul de sănătate începe să intre în linie dreaptă, cel puțin la nivelul județului Neamț. Chiar dacă în primele zile sistemul a mers ceva mai greoi, acesta nu s-a blocat, susține conducerea CAS Neamț. Cu toate acestea, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a primit câteva reclamații, verbale, de la cetățenii nemulțumiți, cum că nu li s-ar fi acordat servicii medicale fără cardul de sănătate. După ce președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat public faptul că toți asigurații, cu sau fără card, vor primi servicii medicale până vor intra toți în posesia acestuia, nu s-au mai semnalat probleme.

Evidența, în cifre, a folosirii cardului de sănătate în spitalele din Neamț arată că noul instrument a fost folosit în proporție de 25-50% pentru serviciile medicale. Astfel, în perioada 1- 5 mai, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, din 322 de internări continue înregistrate, 77 s-au făcut în baza cardului de sănătate; din 141 spitalizări de zi, 88 s-au făcut cu cardul; din 324 consultații și servicii medicale acordate în Ambulatoriul Integrat de Specialitate al spitalului (Policlinica), în 66 s-a folosit cardul de sănătate. În medie, cardul a fost utilizat în 25% din cazuri. La Spitalul Municipal Roman și la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț media a fost de 50%. La Spitalul Bisericani, din 22 de internări efectuate, 19 s-au făcut pe baza cardului de sănătate. La Spitalul Orășenesc Bicaz au fost ceva probleme cu aplicația, dar între timp s-au remediat.

„Se văd îmbunătățiri de la zi la zi. Astăzi, de exemplu, merge sistemul mult mai bine decât ieri. Sistemul nu a fost blocat, a avut câteva întârzieri în efectuarea operațiunilor, dar nu s-a blocat. Aceste întârzieri sunt din ce în ce mai reduse. De asemenea, în aceste zile vom trimite oameni pe teren în controale operative. Nu va fi un control în forță, ci mai degrabă reprezentanții CAS Neamț vor oferi consultanță și se vor asigura că se respectă toți pașii necesari unei bune funcționări, în așa fel încât toți asigurații să aibă parte de servicii medicale”, a declarat președintele CAS Neamț, jr. Radu Firăstrău. (Oana IOSUB-TOMA)