Anul trecut, 5.626 de femei din județul Neamț s-au controlat prin programul Național de Depistare Activă Precoce a Cancerului de Col Uterin. Dintre acestea, 299 au avut rezultate pozitive în urma testării, potrivit DSP Neamț. Lucru ce nu înseamnă, în mod neapărat, că pot avea cancer de col uterin, dar care necesită retestare amănunțită. Rezultatele pozitive ale examenului citologic pot fi datorate: infecțiilor (Tricomonas, Candida, Gardenella vaginalis, Actinomyces, virusuri Herpes simplex), modificărilor celulare non-neoplazice (inflamatorii, la purtătoare de sterilet, celule endometriale la femei peste 40 de ani, atrofie, etc.), modificărilor celulare neoplazice.
În cazul testului pozitiv Babeș Papanicolau s-au făcut recomandări pacientelor de către medicii specialiști obstetrică-ginecologie de repetare a testării, biopsie, colposcopie, testare HPV sau o repetare de rutină dacă leziunea este negativă
Conform datelor raportate de către Compartimentul de statistică și informatică în sănătate publică al DSP Neamț, anul trecut, 80 de femei au descoperit că suferă de cancer de col uterin, 32 din mediul urban și 48 din mediul rural. 40 au decedat din această cauză.
Februarie este luna Luna Națională de prevenire a cancerului, iar DSP Neamț va distribui pliante „Screeningul cancerului de col uterin” prin cabinetele medicilor de familie și în unități cu personal preponderent feminin și vor avea loc activități de informare a elevilor Școlilor Postliceale Sanitare.
Unitățile sanitare din județ în care se derulează programul sunt: Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Municipal de Urgență Roman și Spitalul Orășenesc Târgu Neamț. Femeile între 25 și 64 ani se pot duce în continuare să se testeze, gratuit, prin programul Național de Depistare Activă Precoce a Cancerului de Col Uterin. (Oana IOSUB-TOMA)