Un bust al părintelui Iustin Pârvu, realizat de artistul plastic Ivan Jinaru, a fost dezvelit, joi, 21 mai, în fața sediului Primăriei Poiana Teiului din județul Neamț. Monumentul din bronz a fost ridicat în baza unui proiect finanțat de Asociația Apărătorii pădurilor din Neamț, relatează Agerpres. Sculptorul Ivan Jinaru susține că lucrarea este una dintre cele mai importante din cariera sa artistică, alături de statuia părintelui Arsenie Boca de la Vaideeni și bustul lui Mihai Eminescu de la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea.
“Nu l-am cunoscut pe părintele Iustin decât în vis și mi-a poruncit să îl îmbrac arhimandrit”, a declarat, pentru Agerpres, maestrul Ivan Jinaru.
Bustul a fost sfințit de un sobor de 12 preoți, în prezența a zeci de localnici din Poiana Teiului.
“Artistul care a realizat bustul acesta l-a visat pe părintele Iustin și l-a dăltuit, și a realizat această creație așa după cum părintele Iustin i s-a arătat în vis. Este o onoare că îl avem pe părintele Iustin aici, iar toți care trec poartă Primăriei vor simți binecuvântarea părintelui Iustin”, a afirmat preotul Vasile Păvăleanu.
Părintele Iustin Pârvu s-a născut pe 10 februarie 1919 în satul Poiana Largului din județul Neamț și s-a stins din viață pe 16 iunie 2013. A a fost un cunoscut duhovnic și stareț al Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț.
Bustul părintelui Iustin Pârvu este cel de-al doilea monument al unui mare duhovnic român, după ce în 2012 o statuie a părintelui Arsenie Boca, realizată de același artist, a fost dezvelită în localitatea vâlceană Vaideeni.
Sculptorul Ivan Jitaru este autorul și celui mai mare proiect național de artă monumentală, intitulat “Deceneu și Dacii”, el propunând ca monumentul să fie ridicat în fața clădirii Palatului Parlamentului din București.
“Cele trei lucrări (n.r .- părintele Iustin Pârvu, preotul Arsenie Boca și Mihai Eminescu) prevestesc cu voia Cerului implementarea proiectului național Deceneu și Dacii despre care maestrul Dorel Vișan a declarat la un post național de televiziune că este datoria generației noastre ca acest monument să prindă viață. Vis-a-vis de acest monument, în Piața Alba Iulia, la o distanță considerabilă trebuie să fie amplasat un alt monument, Cerul și Pământul, care cu adevărat reprezintă monumentul dedicat unirii celor trei țări române”, a afirmat Jinaru. (ZCH NEWS; FOTO: Agerpres)