În perioada 15 – 19 decembrie 2014 s-a desfăşurat o acţiune tematică de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la prestatorii de servicii de estetica şi igienă personala.
Acţiunea tematică de control s-a desfăşurat la 16 operatori economici cu puncte de lucru în oraşele din judeţ. Abateri de la prevederile legale au fost identificate la toţi, aplicându-se 4 amenzi contravenţionale în cuantum de 9.000 lei şi 14 avertismente. De asemenea, în conformitate cu atribuţiile, odată cu sancţiunile, comisarii au dispus şi măsuri de oprire temporară de la utilizarea în cadrul procedurilor a 22 recipiente cu produse cosmetice în valoare de 866 lei.
- I) În ce priveşte informarea consumatorilor privind serviciile prestate, s-a constatat că 11 operatori economici nu informează consumatorii asupra timpilor maximali de execuţie a operaţiunilor specifice, a garanţiei oferite (acolo unde este cazul) sau a riscurilor previzibile.
- II) Pentru asigurarea conformităţii serviciilor prestate, este necesară respectarea condiţiilor prevăzute de legislaţia generală privind protecția consumatorilor şi a cerințelor prevăzute de legislaţia specială.
Legislaţia generală privind protecția consumatorilor prevede faptul că prestatorii de servicii sunt obligați :
- să folosească, în cadrul serviciilor prestate, numai produse şi proceduri sigure şi, după caz, dacă actele normative în vigoare prevăd, acestea să fie testate şi/sau certificate, şi să anunţe imediat existenţa pe piaţă a oricărui produs despre care au cunoştinţă că este periculos;
- să presteze numai servicii care nu afectează viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora;
- să respecte condiţiile prescrise sau declarate, precum şi clauzele prevăzute în contracte;
- să asigure, la prestarea serviciilor nealimentare, condiţii igienice, condiţiile stabilite de producător, de actele normative în vigoare, precum şi cele specifice desfăşurării activităţii.
Legislaţia specială privind produsele cosmetice folosite la prestarea serviciilor prevede faptul că:
- “Un produs cosmetic pus pe piaţă trebuie să fie sigur pentru sănătatea umană atunci când este utilizat în condiţii de folosire normale sau raţional previzibile, ţinând seama, în special, de următoarele elemente: prezentare, etichetare, instrucţiuni de utilizare și eliminare, oricare altă indicaţie sau informaţie furnizată de persoana responsabilă”
S-a constatat că se utiliza în cazul serviciilor de cosmetică Vopsea pentru gene/sprâncene “Ilash”, produsă în Austria, având traducerea incompletă a informaţiilor privind modul de utilizare şi avertizările de siguranţă.
Produsele cosmetice se utilizează respectând data de minimă durabilitate – DMD sau PAO – perioada după deschidere în care produsul poate fi utilizat în siguranță, precizate pe ambalaj
La 4 operatori economici s-a constatat utilizarea de produse cosmetice cu simbolul PAO fără a avea aplicate buline cu “Data deschiderii” (vopsea Silky, şampoane, peroxid) astfel încât elementul de minimă durabilitate nu putea fi respectat
De asemenea, în 3 situaţii, se utiliza în cadrul procedurilor vopsea de păr Londa având menţionată pe ambalaj doar data producerii, fără informaţii privind data de minimă durabilitate (doar în limba ucraineană se menţiona că vopseaua este valabilă 3 ani de la data fabricării).
Nerespectarea legislaţiei speciale din domeniul sănătății a fost constatată la 3 operatori economici, la care registrul de evidenţă a sterilizărilor nu era completat la zi şi nu la toate rubricile prevăzute de Ordinul 1136/2007 al Ministerului Sănătăţii.
III) În ce priveşte respectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor – la un operator economic s-a constatat că în cadrul salonului de întreţinere corporală, se comercializau diverse produse cosmetice, având doua oferte speciale şi anume: “La orice cremă cumpărată, primiţi un fond de ten cadou“ şi “La achiziţionarea a două tratamente cu mască colagen, primiţi cadou o cremă de ochi antirid” – fără precizarea datei la care încetează oferta respectivă sau faptul că acestea se desfăşoară în limita stocului disponibil.
- IV) Neafişarea plachetei cu Infocons s-a constatat la 4 operatori economici. (Comisar şef adj, Ing. Natalia HRUŞCĂ)