copiiŞase copii și-au găsit o familie, în primele două luni ale acestui an, fiind adoptați de persoane cu suflet generos. Instanța a hotărât adopția definitivă în cazul acestor minori și, de asemenea, alți 3 copii au fost declarați de instanță adoptabili. În acest moment, 10 familii se află în evaluarea specialiștilor DGASPC Neamț în vederea obținerii atestatului de familie adoptatoare. Pe rolul Tribunalului Neamț se află, la momentul de față, 14 dosare cu propunerea deschiderii procedurilor de adopție. 19 familii au primit atestatul de familii adoptatoare, 23 de copii au fost declarați adoptabili, iar 22 au fost adoptați pe tot parcursul anului trecut, potrivit datelor furnizate de DGASPC Neamț.

O familie sau o persoană care dorește să adopte un copil trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

– să fi locuit efectiv și continuu în România minimum 9 luni din ultimele 12 luni

– să fie cu cel puțin 18 ani mai mare decât copilul adoptabil (în situații excepționale diferența poate fi mai mică, dar nu mai puțin 15 ani)

– să nu aibă copii în sistemul de protecție specială

– să nu fi fost condamnați pentru infracțiuni contra persoanei sau familiei precum și pentru trafic de persoane sau trafic și consum de droguri

– să nu fie decăzuți din drepturile părintești

– să îndeplinească garanțiile morale și materiale necesare asigurării dezvoltării copilului

Pentru copilul aflat într-o situație de risc se ia o măsură de protecție, care poate fi plasamentul familial, plasamentul la asistent maternal sau internarea în centre de plasament. Se caută ulterior rudele până la gradul IV ale copilului pentru a fi integrat în familia biologică. Dacă părinții și toate rudele declară că nu doresc integrarea copilului în familie și nu se răzgândesc în termen de 60 de zile, atunci se propune deschiderea procedurilor de adopție. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentSUCEAVA: Bani, bijuterii, lemne şi-o centrală
Articolul următorNEAMŢ: Elevi calificați la Olimpiada națională de Științe Socio-Umane
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.