pietricica turism

crucea rosie neamtȘi în anul 2015, județul Neamț va contribui la Societatea Națională de Cruce Roșie – Filiala Neamț, în calitate de ”membru susținător”. Cotizația este de 5.000 de lei și, potrivit oficialilor de la județ, banii vor ajunge la filiala Neamț, pentru a fi folosiți pentru ”realizarea de programe în vederea ameliorării stării de sănătate, a prevenirii îmbolnăvirilor și alinării suferințelor locuitorilor județului Neamț” și pentru ”promovarea participării copiilor și a tinerilor la activități specifice”.

Crucea Roșie este societate cu caracter național, înființată în România în anul 1876, care acum funcționează în baza Legii 139/1995, fiind condusă de Mihaela Geoană în calitate de președinte, alți șapte vicepreședinți și un Comitet de Direcție.

În județul Neamț, are filială pe str. Bistriței, la nr. 55, în Piatra Neamț, condusă fiind de Florin Pîclea, în calitate de director. Potrivit site-ului organizației (http://www.crucearosie.ro/despre-noi/filiale/NT.html), la momentul de actualizare 2007, s-au dat ajutoare sociale în valoare totală de 1.635.697,05 lei fix, din care ajutoare și donații au fost 1.635.204,84 lei, 114 lei au fost cheltuieli cu primul ajutor și 378,21 lei au reprezentat cheltuieli cu concursul ”Sanitarii pricepuți”, aceste din urmă activități fiind de natură să demonstreze și segmentul de ”participare activă a copiilor și tinerilor la activități specifice”. În privința celorlalte activități din aria de activitate a Crucii Roșii Neamț, se menționează, în aceeași sursă, dar fără să specifice perioada exactă, acțiuni de ”informare, distribuire pliante, manifestații anti-violență, acțiuni de educație pentru sănătate ocazional (sic!), altele”. Sunt amintite programele tematice conform calendarului sănătății (diferite Zile Mondiale de luptă împotriva diferitelor boli), dar și ”alte acțiuni din programul de sănătate, specifice stării de sănătate a județului”. În această categorie, au fost incluse campanii (de luptă împotriva abuzului de alcool, de luptă împotriva traficului de persoane, de siguranță rutieră) și concursul ”Sanitarii pricepuți”.

Județul Neamț a aderat la Societatea Națională de Cruce Roșie din România – Filiala Neamț în anul 2011, ca urmare a deciziei consilierilor județeni de atunci. Calitatea de membru susținător presupune inclusiv susținerea financiară, deci, an de an, plenul și, ulterior, bugetul județului dau curs solicitării venite de la SNCRR și alocă 5.000 de lei. (D. OSTAHIE)