Astăzi, 29 iunie, patru absolvenți de gimnaziu din județul Neamț dau proba scrisă la limba și literatura română. Elevii sunt în sesiunea specială de Evaluare Națională, fiindcă la primul examen n-au putut participa din motive de sănătate. În baza documentelor medicale, elevii s-au înscris la această sesiune specială, organizată anul acesta de ministerul Educației pe fondul coronavirusului. A doua probă, cea de matematică, va avea loc mâine, 30 iunie, iar pe 1 iulie va fi proba la limba și literatura maternă. „Probele încep la ora 9, în cele două centre de examen organizate pentru sesiunea specială. Primele rezultate se vor afișa joi, 2 iulie, până la ora 12, în centrele de examen. În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui”, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Neamț. Pentru prima dată, anul acesta, numele elevilor a apărut sub formă de cod format din indicativul județului și 7 cifre.

Dacă sunt nemulțumiți de note, elevii vor putea depune contestații – și online – tot în ziua de 2 iulie, între orele 14-20. Contestația transmisă electronic trebuie însoțită de o declarație tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții sau reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale de la sesiunea specială vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie. Elevii vor mai avea la dispoziție două zile, în perioada 5-6 iulie, pentru completarea opțiunilor în fișa de înscriere. Repartizarea computerizată pentru admiterea la liceu va avea loc în ziua de 10 iulie.

(C.I.)