De la începutul anului polițiștii nemţeni au depistat în flagrant, 20 de şoferi, cu vârste cuprinse între 19 ani și 52 de ani, care au fost testați cu aparatul drugtest, iar rezultatele au indicat valori pozitive, pentru diferite substanțe.
Cele mai multe cazuri, 8 dintre ele, au fost în luna iulie, alte 4 în mai şi iunie. Între cei 20 de conducători auto depistați drogaţi în trafic, se afla o singură femeie, toţi ceilalţi fiind bărbaţi. În trei cazuri, drogurile fuseseră asociate şi cu consumul de alcool, ceea ce face ca atenţia şi concentrarea să fie semnificativ diminuate.
Un tânăr de 34 de ani din Alexandru cel Bun, consumase benzodiazepină, un altul de 33 de ani din Roman luase cannabis, ca şi alţi doi tineri, unul de de 21 de ani din Piatra Neamț şi un altul de 28 de ani din Târgu-Neamţ, în timp ce un bărbat de 52 de ani, din Piatra-Neamţ consumase amfetamină înainte de a urca la volan. În cele mai multe cazuri, drogul preferat este cannabisul, depistat la aproape jumătate dintre aceşti şoferi.
De altfel, Agenţia Naţională Antidrog arată, într-un raport pe această temă, faptul că pe primul loc între substanţele psihoactive consumate în România în ultimii ani se află cannabisul.
„De la începutul acestui an până acum, poliţiştii nemţeni au organizat 68 de campanii preventive şi de informare, cu peste 2.500 de beneficiari, însă, indiferent de eforturile polițiștilor și ale specialiștilor antidrog, responsabilitatea pe care fiecare dintre noi o manifestăm cu privire la conduita la volan este esențială.
Întrucât principala categorie de populație vulnerabilă la consumul de droguri o constituie tinerii, care sunt mult mai deschiși să încerce noi experiențe, acțiunile au vizat, în cea mai mare parte această categorie, aceștia având posibilitatea să experimenteze ochelarii care simulează efectele stupefiantelor și alcoolului pentru o mai bună înțelegere a consecințelor negative a acestora.
O altă categorie de beneficiari au fost adulții întâlniți la manifestări publice, cărora li s-a solicitat să se implice în viața copiilor lor prin oferirea unor alternative sănătoase de petrecere a timpului liber și supravegherea permanentă a activității și anturajului acestora”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.
Angela Croitoru