Actualizare: În acțiune au fost implicați doi negociatori, cel de-al doilea intervenind telefonic, informează un comunicat al IPJ Neamț.
„Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost solicitați să intervină la un imobil din municipiul Roman, unde o femeie în vârstă de 32 de ani, din municipiul Roman, a dat naltere pe cale naturală, fără asistență medicală, unui copil de sex masculin și nu permite accesul cadrelor medicale în imobil, pentru îndepărtarea placentei și a cordonului ombilical.
Având în vedere faptul că viața mamei și a nou născutului ar fi putut fi pusă în pericol, la fața locului s-a deplasat un negociator din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț și un medic.
În urma negocierilor, familia a permis accesul în imobilul a cadrelor medicale, pentru examinarea stării medicale a celor doi.
În activitatea de negociere a fost implicat atât negocitorul prezent la fața locului cât și un al doilea negociator, telefonic”, menționează comunicatul IPJ Neamț.
Știre inițială: Venirea pe lume a unui copil, la Roman, a creat o mulţime de probleme care ar putea părea hilare la prima vedere. O femeie a născut la domiciliu, pe 11 februarie, asistată doar de soţ, fără nici un fel de ajutor medical. După acest moment, părinţii s-au adresat medicului de familie pentru obţinerea unei adeverinţe în baza căruia să obțină certificatul de naştere pentru copil. De aici încolo lucrurile s-au precipitat. Medicul de familie a solicitat intervenţia unui echipaj de la Ambulanţă, care să meargă acasă la noii părinţi pentru a consulta pruncul. „Ambulanţa a fost cerută de medicul de familie, dar în momentul în care colegii au vrut să taie cordonul ombilical, părinţii au refuzat. Ei doreau doar un consult pentru copil şi nimic mai mult. În aceste condiţii s-a cerut ajutor la Poliţie, iar dânşii au venit cu un negociator”, a spus Radu Roibu, purtător de cuvânt al Ambulanţei Neamţ.
Cu negociator cu tot, oamenii legii nu au avut succes pentru că tinerii părinţi au susţinut că ştiu ce drepturi au, că legea nu îi obligă să îi primească şi că singuri se vor ocupa de copil. „Din câte ştiu de la echipajul care a intervenit este vorba de un făt viu, un băiat, care plângea, părea a fi un copil sănătos”, a mai spus Radu Roibu.
În aceste condiţii şi în urma refuzurilor repetate de a primi ajutor şi de a merge la spital, operaţiunea s-a terminat fără rezultatul scontat, iar mama şi fătul au rămas la domiciliu urmând ca pe parcursul zilei de 12 februarie să fie eliberat certificatul constatator al naşterii.
(G.S.)