papagalii fara bilet

O zicere firoscoasă den vechime adaptată moderat la eșicherul politic de la noi, ar suna cam așa: Fă cu dreapta, da` să nu știe stânga și, dacă-i posibil, invers. Ei bine, un nene, pomenit mai demult pe aici ca ocupându-se cu sarea patriei, a luat de bună zicerea asta și a făcut-o lată. A lucrat cu stânga și a lăsat un găuroi dreptei, adică lui dom`Gigi, de vreun milion de coco și ca să fie treaba prună, a mai făcut o manevră cu dreapta și o lăsat stânga în gaură, adică niște neni den pesedeu, cu circa cam o sută de mii. Tot de coco. Acuma, cumătru` zice că omu nostru dovedește că e stângaci, da`eu mă gândesc la alta. Dacă și dreapta și stânga îs supărați fleașcă pe ins, cu ce și cum o să răspunză la o eventuală călcare pe degetele ambelor dotări din umeri ? Ăsta den mijloc se gândește la prostii.

O sursă palmată pe la cei ce zic că repară drumuri, ulițe și podețe de la Chiatra ne confirmă bănuiala că pe acolo e foșgăială mare, den motiv de apropiere de termene și scadenți. Lumea muncește pe brănci, coate și genunchi la spălatul registrelor, conturilor, contracturilor, chitănților, ca să arate ca scoase den cutie dacă le cere careva. Că cică s-or chemat și cei apropiați să se mai facă REnegocieri, REcompensări, REeșalonări, PERtractări. Că nu se cade ca la instalarea unul alt staf, cum zice cumătru` (mare om!), să găsească praf de două deș`te și o gașcă de zero dupe cifre la profit. Acuma, noi ne întrebăm, evident retoric și din picioare, îs mediocri cei ce iau ori cei ce dau, nu de alta dar dacă o ajuns să se facă moșmande în zi de lucru …se duce la vale națiunea. Pe de altă parte,cine o să vină la firmoiu ăsta oare știe tabla înmulțirii și operația cu „și cu“? Dar, cum ar mai zice unii, la tăți ni-i greu, Ioane!

Oamenii de la colegiu trei s-o trezit cu un deputat de la putere în plus. Nu-i glumă, pentru că un nene ajuns în Parlament ca văru` miu în America, adică pren loterie, o stat și s-o gândit că parcă le-o zis la școala dă poliție că unde-i unu se cheamă solo și unde-s doi deja e loc de o moșmandă, bașca de bere la pet. Așa că omu` o străns aer în chept și pac demisia de unde era și pac adeziunea la pesedeu. Acuma, noi nu credem că o făcut mișcarea asta de dragu` celor ce l-o votat, că dacă știau pe cine pun șampila, sigur o înlocuiau cu furca, la cât de dragi li-s pesediștii acuma. Norocu` alegătorilor de acolo e că proaspătul adăstat la pesedeu are casă și acareturi în zonă, că altfel nu-l vedeau nici pe ăsta prin colegiu, să-i întrebe de sănătate ori dacă o să fie vreme la vară.