N.U.P-uri pentru majoritatea accidentelor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mai bine de jumătate din evenimentele rutiere din Neamț în care șoferii sunt trimiși în judecată, primesc din partea instanței rezoluția de neîncepere a urmăririi penale – NUP-uri, așa cum sunt ele cunoscute în termeni populari.  Totul ține de formatul codului penal și celui de procedură penală, care vor fi modificate în prima zi a lunii viitoare.

„Aproximativ 60 la sută din dosarele penale se soluționează cu N.U.P., după formatul actual al legislației specifice. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că majoritatea victimelor accidentelor rutiere suferă leziuni care necesită până în 60 de zile de îngrijiri medicale, conform datelor înscrise pe certificatul de medicină legală”, precizează șeful poliției rutiere Neamț.

Această faptă de vătămare corporală din culpă este o infracțiune cercetată, potrivit legislației, la plângerea prealabilă. Retragerea acesteia, atât în faza de urmărire penală, cât și în faza de judecată, atrage, pe cale de consecință, o soluție de neîncepere a urmăririi penale, sau, după caz, scoaterea de sub urmărire penală, pentru că elementele constitutive ale infracțiunii nu mai subzistă.

„Aproximativ 20 la sută din dosarele care au ca obiect accidente soldate cu vătămarea corporală gravă a unei persoane ce necesită peste 60 de zile de îngrijiri medicale, sau cu decesul victimei, sunt trimise în judecată”, mai spune comisarul șef Cezar Asandei. Potrivit Codului penal și Codului de procedură penală ce vor intra în vigoare din 1 februarie, situația se va schimba radical. „Vătămarea corporală nu va mai fi simplă – până la 60 de zile de îngrijiri medicale – sau gravă – de la 60 la 90 de zile de îngrijiri medicale, ci va fi doar infracțiune de vătămare corporală, cu zile de îngrijiri medicale pentru victime peste 90 de zile. Infracțiunea de ucidere din culpă rămâne în formatul actual”, conchide șeful poliției rutiere Neamț.

(A. SÎRBU)

Articolul precedentCascadorie pe patru roți
Articolul următorA uitat să acorde prioritate