Dumitru Grumazescu

În ședința de Consiliu Local, la rubrica Diverse, s-a discutat despre solicitarea renumitului anticar Dumitru I. Grumăzescu de a înființa la Târgu-Neamț un Muzeu al Literaturii. De loc din Târgu-Neamț, Grumăzescu a prezentat o scrisoare de intenție aleșilor locali în luna octombrie, prin care le propunea înființarea unui Muzeu al Literaturii. El a anunțat că odată cu înființarea acestui muzeu va dona din colecția personală aproximativ 5.000 de volume, unele dintre ele unicat în țară.

„Intenția mea cu privire la înființarea unui Muzeu al Literaturii aici la Târgu-Neamț este din anul 1982 și vin în fața dumnevoastră cu propunerea de a realiza în Târgu-Neamț un Muzeu de Literatură și Artă. Donația pe care eu vreau s-o fac orașului este destul de îndrăzneață. Din biblioteca mea de 55.000 de volume, aș fi dispus să donez orașului 15-25.000 de volume, din care vor face parte și manuscrise pe care nu le are nimeni în România. De asemenea, voi dona circa 5.000 de volume cu autografe, de la Mircea Eliade, Emil Cioran sau Vasile Alecsandri, apoi câteva icoane deosebite, tablouri, obiecte de artă, bronz, ceramică. Toate acestea aș dori să facă subiectul unui Muzeu de Literatură la Târgu-Neamț. De ce vreau acest muzeu: pentru că am o vârstă și vreau să las ceva orașului în care m-am născut”, a spus atunci Dumitru Grumăzescu. Renumitul anticar a pus însă și o condiție. Anume, ca acest muzeu să fie sub egida Colegiului Național „Ștefan cel Mare”.

Primarul Daniel Harpa a informat Consiliul Local că s-a gândit să ofere spațiu pentru acest muzeu chiar în actuala clădire a Serviciului pentru Evidența Populației, acesta din urmă fiind mutat în spațiul din primărie destinat alimentelor primite de la UE.

„Serviciul pentru Evidența Populației va fi mutat în spațiul din primărie unde sunt depozitate alimentele, iar în spațiul celor de la Evidența Populației vom înființa acest muzeu. Pentru ca acest muzeu să fie în incinta Colegiului Național Ștefan cel Mare ar trebui să construim un spațiu, ceea ce implică costuri pe care nu ni le permitem. Vom discuta pe 15 decembrie cu domnul Grumăzescu și sperăm să fie de acord cu spațiul propus de noi”, a precizat edilul. (C.T. STURZU)

1 COMENTARIU

  1. Daca se va infiinta un mic muzeu la Targu Neamt,atunci pentru prima va fi o bila alba.PE LANGA ATATEA CRASME FACUTE DE TOTI..UN MUZEU ESTE BINEVENIT!BRAVO!

Comments are closed.