0:00

Muzeul de la Bicaz va fi gata în 2016… pe hârtie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMuzeul de la Bicaz, închis de aproximativ un an și jumătate, din cauza unei ciuperci de lemn care s-a infiltrat în toată clădirea, este prins în planurile Complexului Muzeal Județean (CMJ) Neamț pentru anul ce urmează. Cel puțin așa susţine Gheorghe Dumitroaia, directorul CMJ, care spune că, în 2016, se va face un studiu de fezabilitate în vederea unui proiect care să salveze muzeul de la Bicaz.

Cred că această clădire poate fi salvată, însă avem nevoie de un proiect serios, nu de cârpeli. Dincolo de problema pe care o cunoaștem cu toții legată de ciuperca de lemn, acolo trebuie refăcut sistemul de canalizare și făcute șanțuri pentru colectarea apei, pentru că toată apa de la ploi s-a dus la temelie”, a spus Dumitroaia.

Dacă studiul de fezabilitate se va face în 2016, lucrările de intervenție la ceea ce a fost Teatrul Sătesc ”Ioan Kalinderu” nu vor putea începe mai devreme de 2017, deoarece, așa cum a spus Dumitroaia, studiul de fezabilitate trebuie făcut cu cel puțin un an înainte de demararea unui proiect. La Bicaz, directorul CMJ își dorește să aducă ceva și din aerul fostului teatru sătesc.

Vrem ca muzeul să aibă și un spațiu, cu un fel de scenă, unde să se poată organiza evenimente culturale. De asemenea, exponatele ce vor putea fi văzute de vizitatori trebuie să fie încadrate într-o poveste specifică zonei Valea Muntelui”, a adăugat Dumitroaia.

Reamintim că o parte dintre piesele de muzeu de la clădirea închisă sunt depozitate la Liceul ”Carol I” din Bicaz, iar o altă parte (tablourile artistei Iulia Hălăucescu) sunt expuse la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț. (Marian TEODOROF)

Articolul precedentROMAN: Revelion 2016 GALERIE FOTO
Articolul următorPrimul accident din 2016 a fost grav, ultimul din 2015 – mortal
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.