reclama autocenter

roman 01

* societatea are datorii de aproape două miliarde de lei

* conducerea Primăriei nu mai acceptă nicio creștere salarială

Locato Municipal Serv, societate a Consiliului Local Roman, se află cu un picior în groapă. Firma are datorii de câteva miliarde, chiar dacă mai are și de făcut încasări la fel de consistente. Primarul Laurențiu Leoreanu a spus public, de câteva ori anul acesta, că urmărește atent activitatea ca nu cumva societatea să aibă soarta Goscom, oarecum “bunica” actualei firme. Locato se ocupă de adăpostul de câini comunitari, de fondul locativ, precum și de servicii profitabile, cum ar fi cimitirul sau servicii de dezinfecție și deratizare. Cu toate acestea, încasările şi cheltuielile nu prea se… împacă. “Societatea stă bine, dar nu foarte bine. Eu le-am trasat sarcini și aștept ca, până la finele anului, să aducă societatea pe zero și ce au de primit să fie un plus, profitul. E un efort greu de făcut, știu asta, dar răspund cu capul. Au de încasat bani din chirii, de la societăți comerciale, de la taxele din cimitir. Sunt bani neîncasați, dacă se încasează vom avea un echilibru. Eu i-am rugat să vină cu un bilanț dezechilibrat pozitiv, astfel încât să poată să reziste peste criză. Au termen 31 decembrie să-și revină. Nu putem spune ce activitate este cea mai rentabilă, dar și noi îi ajutăm cu contracte – în special pe deratizarea la școli – pentru că au prețuri bune. Este drept că fac și investiții, cum ar fi amenajarea noului cimitir, dar societatea trebuie să meargă înainte”, a declarat Laurențiu Leoreanu.

Balanța nu este pozitivă întrucât, încă de la început de an, salariații au cerut o mărire a veniturilor. Mărire care li s-a acordat parțial. Acum, aceștia mai vor o creștere salarială, dar primarul Leoreanu spune că nu se poate. “În acest moment, societatea gâfâie. Am purtat o discuție în primăvară, în urma căreia am venit cu o creștere ponderată. Nu mai putem vorbi de așa ceva, pentru că se prăbușește societatea. Dacă punem în aplicare majorarea de salarii, atunci voi fi nevoit să trec la reorganizarea ei. În acel moment, se rupe orice tratat de colaborare cu sindicatul. Dacă eu sunt forțat, voi lua măsuri. Nu am să înmormântez societatea, singura ce aparține Consiliului Local. Poate la anul vom avea o nouă societate, dar nu o abandonăm pe aceasta. Cu tot respectul pentru angajați, dar au salarii mai bune decât cei din primărie. Cele mai mici salarii sunt în administrația locală”, a precizat Laurențiu Leoreanu.

Un angajat de la Municipal Locato câștigă, în acest moment, între 8 și 20 de milioane, funcție de competențe. Locato este o societate care se trage din fostul Goscom, cea care s-a ocupat de administrarea rețelelor de apă și canal și colectarea deșeurilor. Și Locato s-a ocupat o perioadă de ultima componentă, însă contractul a fost cedat firmei Rossal, deoarece societatea municipiului nu avea toate avizele. Pe lângă pierderea contractului asupra rampei de gunoi, oricum nefolositor, deoarece groapa este acum neutralizată, societatea are probleme și cu încasarea chiriilor de la locatarii din ANL-uri sau locuințele sociale. În plus, administrația locală intenționează să creeze o nouă societate, “Parc Urban”, căreia îi va da în administrare spațiile verzi din municipiu și parcările, eventual în ideea în care locurile centrale vor putea fi taxate, pe modelul parcării de la Piața Centrală, cu ora, pentru cei care au treabă câteva minute în zonă.

Claudia MATEI

Articolul precedentBAC prin SMS
Articolul următorPaul Tablan, comandant cu leafă mică