0:00

Romanul va avea, începând cu această lună, un regulament în baza căruia romașcanii care au acumulat amenzi și nu au bani să le achite să poată să muncească în folosul comunității în contul datoriei la bugetul local. Datornicii sunt cei care vor trebui să ceară instanțelor de judecată transformarea amenzii în ore de muncă.

Am început să inventariem creanțele, să vedem cuantumul, ce s-a recuperat, dacă sunt prescrise, să avem o evidență a insolvabililor. Vom vedea dacă datornicii au bunuri ce pot fi valorificate sau să punem propriri pe venituri. Din OUG 55/2002 am extras mai multe variante pentru munca în folosul comunității”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

În funcție de studiile celor cu datorii, orele de muncă în folosul comunității se pot face la curățenie, întreținere spații verzi, în Spital, în centrele sociale sau la amenajarea orașului pentru sărbătorile oficiale.

„Instanța este cea care decide natura activităților ce vor fi prestate. Vom desemna o persoană care să se ocupe de a-i urmări pe cei care aleg să muncească în contul datoriei. Noi îi consiliem pe oameni, nu-i putem obliga să apeleze la instanță pentru a cere transformarea amenzii în ore de muncă. Dacă refuză această variantă, rămâne cu amenda. Dacă vrea să plătească peste 20 de ani, noi trebuie să îl așteptăm”, a declarat edilul.

În cazul amenzilor date, de exemplu, de Poliția Română, aceasta este cea care cere instanței declararea insolvabilității datornicului. Într-un an, circa 5-6 romașcani cu amenzi neachitate vin la Primărie, cu decizie de la judecător, să muncească în folosul comunității. (C. MATEI)

Articolul precedentRomanul, un fel de Ținutul Secuiesc
Articolul următorLovitură din Constanța pentru interlopii din Neamț