iulia-paisaDeși ar fi trebuit să pronunțe sentința definitivă în ziua de 21 noiembrie, magistrații din completul A6 al Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis să amâne ”evenimentul” pentru 5 decembrie. Așa se face că Iulia Paisa,  președinta (suspendată din funcție) Judecătoriei Piatra-Neamț, va primi verdictul ca pe un cadou de la Moș Nicolae. Inițial, judecătoarea a fost condamnată la un an cu suspendare, de Curtea de Apel Bacău, pentru fapte de corupție. Ea a fost cercetată de DNA pentru abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau altul de foloase necuvenite (41 de infracţiuni), abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau altul de foloase necuvenite, în formă continuată (40 de acte materiale) și fals intelectual (6 infracţiuni).

”Inculpata Paisa Iulia, în perioada 05.06.2006 – 03.06.2009, fiind sprijinită de inculpaţii Lazăr Aurel şi Rengheş Mirela, şi-a exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia de judecător în cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ, la judecarea a 41 de cauze civile”, se arată în comunicatul DNA Bacău.

”Astfel, la soluţionarea acestor cauze, inculpata şi-a îndeplinit în mod defectuos sau nu a îndeplinit mai multe acte, încălcând numeroase dispoziţii procesuale, cu scopul de a-i deposeda pe pârâţi de terenurile situate în judeţul Neamţ (o suprafață însumând 242.890 mp) pe care le aparţineau şi de a procura un avantaj patrimonial inculpatului Lazăr Aurel. În acest sens, inculpata a urmărit pronunţarea sau a pronunţat în mod abuziv hotărâri netemeinice şi nelegale, menite să ţină loc de acte autentice de vânzare cumpărare între pârâţi şi reclamantul Lazăr Aurel, având ca obiect imobilele aparţinând pârâţilor”.

Judecătorii de la Curtea de Apel Bacău au achitat-o pe Iulia Paisa pentru un capăt de acuzare, au constatat că al doilea s-a prescris și au pronunțat sentința de un an cu suspendare doar pentru abuz în serviciu. Decizia a nemulțumit-o însă pe judecătoarea Paisa, care a atacat sentința la Înalta Curte, instanța care va avea ultimul cuvânt. (C.M.)