În anul 2010, în urma depunerii unui proiect prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, societatea Monofil SRL din Săvinești reușea să achiziționeze utilaje și echipamente pentru obținerea de profile filamentare și repere din material plastic. În acest fel, Monofil reușea să intre pe un sector de piață în care nu prea exista acoperire, oferind materie primă pentru periile utilizate în salubritate, după ce, inițial, se orientase spre plase pentru agricultură, horticultură, precum și spre profile monofilamentare cu lumen pentru irigarea culturilor agricole.

Finanțarea, din fonduri europene, s-a ridicat la aproape 352.000 de euro, peste 283.000 de euro fiind fonduri nerambursabile. Despre ceea ce s-a reușit cu acești bani, dar și despre curajul de a intra pe un sector de piață în care există concurenți cu mult mai mulți bani, ne-a vorbit reprezentantul societății Monofil SRL Săvinești, Doina Constantinescu.

„Proiectul a fost depus în luna iulie a anului 2010, iar contractul de finanțare a fost semnat 11 luni mai târziu, în luna iunie 2011. Toate investițiile cuprinse în acest proiect au fost finalizate pe 31 iulie 2012. Cu banii pe care i-am primit de la UE am reușit să achiziționăm o autoutilitară, un circular reglabil, o mașină de aplicat cant ABS, dar și o mașină de cusut, un compresor și o altă mașină combinată, cu cinci operațiuni – abricht, grosime, lățime, circular, freză și dispozitiv de găurire”, spune beneficiarul.

monofil 01

„Am fost nevoiți să ne readaptăm”

Doina Constantinescu ne-a explicat că ideea demarării proiectului i-a venit în momentul în care a văzut că se acordă finanțări pentru acest tip de investiții, cu atât mai mult cu cât domnia sa avea o experiență destul de îndelungată în domeniul fibrelor.

„Am discutat și cu o firmă care se ocupa de partea de țesătorie, pentru a vedea exact cum stau lucrurile și ce anume trebuie făcut. Am vrut să mergem pe partea de fire cu care se fac plasele pentru acoperirea livezilor, dar și pentru alte lucruri ce țin de domeniul agricol. Prima încercare de a aplica pentru acest proiect a fost în anul 2009, dar, din cauză că documentația a avut un «viciu», cauzat de faptul că nu am înțeles noi ceva, nu am reușit să obținem finanțarea atunci. Însă, în luna iulie a anului 2010 am reușit să îl depunem. Numai că piața de profil s-a schimbat radical, din 2010 până în 2012. Din acest motiv, am fost nevoiți să ne readaptăm, pentru că persoanele cu care discutaserăm inițial nu se mai ocupau de acest domeniu. Între timp, în anul 2009 a pătruns pe piața de profil o firmă din Italia, care activează la Sighișoara și făcea același lucru ca și noi, cu mult mai mare decât noi, dar care produce pentru export. Tocmai de aceea, ne-am readaptat, profilându-ne pe partea de perii, după ce am făcut modificările necesare”.

monofil 02

Speranță pentru noi investiții

Faptul că s-a reușit obținerea banilor de la UE i-a făcut pe cei de la Monofil să fie încrezători în mecanismul fondurilor europene.

„Am decis să aplicăm pentru o nouă componentă de finanțare, pe partea de minimis, ca să putem să ne completăm linia destinată firelor pentru perii. Avem poziția 418 pe lista cu proiecte și sperăm să beneficiem și de acești bani”, precizează Doina Constantinescu.

Din punctul de vedere al domniei sale, și nu numai, lucrurile s-au schimbat foarte mult față de anii precedenți, în ceea ce privește felul în care se aplică pentru obținerea finanțărilor europene.

monofil 03

„Totul este acum mult mai simplu, aplici online, nu mai investești bani în consultanță și nu îți păstrezi iluziile pentru doi sau trei ani, pentru ca ulterior să vezi că nu mai poți face nimic. Cel puțin pe partea de aplicabilitate pentru industrie, sunt probleme foarte mari. Statul român nu ne mai oferă facilități fiscale, dar mai există și multe alte lucruri cărora suntem nevoiți să le facem față. Cu toate acestea, am reușit să supraviețuim și încă avem încredere”.

„Și în China se realizează echipamente de calitate!”

Doina Constantinescu a ținut să „demonteze” afirmația, îmbrățișată de mulți, potrivit căreia ceea ce e produs în China nu este de calitate.

monofil 04

„În momentul în care m-am decis ce echipamente trebuie să achiziționez, am făcut un tur de forță chiar în fabrica în care se produceau aceste echipamente. Mi-a fost suficient să mă conving că și în China se realizează lucruri de cea mai bună calitate. Apoi, profitând de bagajul de cunoștințe din domeniul polimerilor, am închiriat aici, pe platforma de la Săvinești, o hală pe care am amenajat-o pentru a ne putea desfășura activitatea. Oricum, ideea de bază este aceea că pentru a putea aplica în vederea obținerii unei finanțări europene este nevoie de un efort financiar. Cu cât dispui de mai mulți bani, cu atât îți este mai ușor să beneficiezi de finanțările oferite de UE, pentru că poți acoperi partea de cofinanțare care îți revine”.

Reprezentantul Monofil spune că a colaborat foarte bine cu cei de la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, prin Oficiul Județean Neamț, organism care s-a asigurat ca fondurile să ajungă la beneficiar. „Întotdeauna am dat ca exemplu APDRP-ul ca exemplu, pentru că ne-a fost alături pe tot parcursul implementării proiectului, iar modul de rambursare a fost unul foarte bun. Singura problemă a fost intervalul foarte mare de timp care s-a scurs de la depunerea cererii pentru finanțare până în momentul în care am primit banii și ne-am putut procura echipamentele. Piața de profil este, așa cum am mai spus, într-o continuă schimbare, iar foarte mulți dintre cei care activau în trecut în acest domeniu fie și-au sistat afacerile, fie s-au reprofilat”.

Chiar și în condițiile economice vitrege din zilele noastre, societatea Monofil a reușit să reziste și chiar să facă performanță, ca drept dovadă că ocupă prima poziție în Topul Firmelor nemțene pentru industria de profil.

Alex SÎRBU

monofil doina constantinescu

„Câteodată, chiar stai și te gândești dacă merită efortul. Seara îți spui că renunți, iar a doua zi de dimineață renunți la ideea de a renunța și te gândești care e următorul pas pe care trebuie să-l faci” – Doina Constantinescu.